Традиционно институцията НС не се радва на огромно доверие от обществото. Но за авторитета ѝ отговаряме всички ние.

Опозицията в последните 4 г. трайно не присъстваше в пленарната зала. Дори сега, когато държавата ни е в пандемия, опозицията отсъства, заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова.

„Нямали сме проблем с осигуряване на кворум сутрин, защото има народни представители, които са отговорни, а не са в НС, само за да си получават заплатата. За доверието в НС отговорност носят не само управляващите, а всички народни представители. Те са положили клетва да представляват народа“, подчерта тя.

„Идеята за промяна в Конституцията трябва да бъде обвързана с концепцията ни за избор на ВНС. Проекта на Конституция не можеше да се промени в рамките на този мандат. Предложихме избори за ВНС и тогава най-заслужилите експерти да работят за това.

Прокуратурата вън от съдебната система става само с промяна в Конституцията. Това беше само първата стъпка. Нали хората от протеста искаха нова Конституция и намаляване броя на народните представители и т.н.“, посочи Атанасова.

„Темата за намаляване на народните представители не е нова. Ние сме я дискутирали и по-рано. За да започне един обществен дебат, проблемите трябва да се сложат на масата. Щом има хора, които го желаят, защо да не го направим?“, продължи депутатът от ГЕРБ.

„След като непрекъснато се призовава и от политици и от граждани да се върне доверието в институциите и държавността, това не става през ТВ студиата“, подчерта Атанасова.

По отношение на отхвърлените 7 от общо 10 делегирани прокурори на България за европейската прокуратура, Десислава Атанасова заяви: „Ако аз коментирам работата на ВСС ще е некоректно, защото ще е намеса в независимостта на властите. Съжалявам, че трябва да има рестарт на тази процедура. Тя е нова, както за нашата правораздавателна система, така и за ЕС“.

„За ГЕРБ властта не е самоцел. Най-важното, с което доказваме, че сме подготвени да имаме доверието на българските граждани, са резултатите. Те са налице.

За 4 години мнозинството се справи, въпреки пандемията и световната криза, с най-ниските бюджетни дефицити в Европа сме. Помните националните ни катастрофи и претенциите за управление на БСП. България стои изключително стабилно, въпреки икономическите предизвикателства. Това става изключително с работа", категорична бе тя.

„За 10 г. сме правили грешки, но който не работи и няма ежедневен допир с гражданите, за да решава проблемите им, той не греши. При ГЕРБ е ясно как се процедира – ако някой сгреши – той напуска. За нас е важно, че имаме програма за управление, доказали сме, че можем и се надяваме на доверието на българските граждани“, завърши Атанасова.