Протестите не са форма на граждански диалог. Не трябва институциите да не си говорят. Не трябва проблемите да се решава с такива методи. Всеки, който има амбиции за политики, трябва да убеди народа с аргументи.

Изключително неприятно за цялото общество е това, което виждаме. Няма обяснение за това, още повече, че след няколко месеца идват избори. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева .

„Очакват се много трудни месеци, сигналите, които идват от Европа са много тревожни. Не мисля, че когато всичко се прави с всякакви средства, дори непозволени, ще доведе до нещо. Няма законово основание за протестите. Защо се позволява да се ограничава нормалната работа на хората? Не си мислете, че ние също не търпим критики от нашите избиратели“, подчерта тя.

„В момента се прибира реколтата и всяко такова блокиране на пътища, пречи на тези стопани. 100 000 са заетите в сектора. Те имат семейства. Половин милион българи се изхранват със земеделие“, обясни земеделският министър.

Десислава Танева коментира и случая с отровеното стадо крави. „ДФ „Земеделие“ преведе обезщетение на фермера, чиито крави загинаха при водопой. Добре, че той е регистрирал животните си и подал заявление за кандидатстване за субсидии за стопанството си, за да може да му се помогне. Предстои да му помогнем при избора на животни. Фермерът, загубил стадото си ни помогна да засилим контрола на използване на опасни препарати“, призна Танева.

По отношение на тровенето на пчели, министърът заяви: „БАБХ е органът, който следи за употребата на препаратите за биозащита. Промените в Закона за растителна защита ще ни позволи да изградим система на електронни дневници и много по-строг контрол на опасните препарати. Има нарушения и виновното лице трябва да бъде установявано и да понася своята отговорност“, категорична бе Танева.

Министърът на земеделието призна, че има спад на реколтата от пшеница. „На финала на жътвата сме. Количеството добив, което се дават са 4,6 млн. тона. За изхранване на населението с хляб в България и фураж са необходими 1,5 млн. тона пшеница. Имаме и запас от миналата година.

Миналата година имахме рекорден износ – 4,8 млн. тона. Наистина добивът тази година е с 25% по-нисък. Това се дължи на рекордното засушаване. Имаме области със 100% загуби. Възможностите за износ трябва да се намалят. Ние не сме основен износител на зърно, намираме се на 11-то място, за разлика от царевицата“, коментира още Десислава Танева.