Президентът Румен Радев ще разговаря днес с определените по Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

В продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство държавният глава Румен Радев ще проведе срещи и разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

БЛИЦ припомня, че проектокабинетът на Горица Грънчарова - Кожарева се провали. Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването на ново служебно правителство заради Калин Стоянов.

Президентът Румен Радев не прие Калин Стоянов да остане служебен вътрешен министър. Той бе категоричен, че Стоянов няма да гарантира честни избори и даде срок на посочената за служебен премиер да го смени. Грънчарова отказа с аргумента, че е взела своето решение информирано, срещнала се е с всички структури в МВР.

„Отговорността е моя, преценката е ваша“, заяви Грънчарова–Кожарева, след което президентът Румен Радев каза, че клетва във вторник в парламента няма да има.

„Изборите се отлагат за след 20 октомври. Правителството на Димитър Главчев продължава да изпълнява своите ангажименти“, съобщи президентът.

Румен Радев призова депутатите в Народното събрание да допълнят домовата книга, за да има той избор на министър председател.

Горица Грънчарова – Кожарева имаше десетдневен срок да предложи служебен кабинет, който да подготви бъдещи предсрочни избори през есента.

След отказа на президента Радев да подпише указа за съставянето на служебен кабинет, Грънчарова отиде при главния прокурор и подаде сигнал за оказван натиск.

Софийската градска прокуратура /СГП/ е започнала работа по сигнала за оказан натиск.

Вече има избран, на случаен принцип, наблюдаващ прокурор по този сигнал. Той ще прецени има ли достатъчно данни в сигнала на Кожарева за извършено престъпление.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!