Ахмед Доган контролира 1 млрд. долара, казва в интервю за утрешния брой на в. “24 часа” турският бизнесмен Бедри Шефик, бивш собственик на захарните заводи в Девня, който в момента живее в Истанбул.
Ахмед Емин беше дясната ръка във всичко. И при оказване на натиск, и при прибиране на пари от рушвети. Той беше клечка номер едно, послушната птица на Доган, заявява Шефик. “Доган провери много хора около себе си. Но по-послушен от Емин не можа да намери. След убийството на Илия Павлов той трябваше за кратко време да се окопити и да намери начин да прибере тези пари, останали неконтролирани след неговата смърт. Емин беше на разположение”, допълва бизнесменът.

След смъртта на Ахмед Емин Доган няма да успее да контролира тези парични приходи и басейнът ще се изпразни бързо. Ситуацията изисква поне двама-трима като Емин. Но Доган е умен и ще извади някакъв заместник, смята Бедри Шефик.

Той разказва и своята версия за самоубийството на Ахмед Емин.  "Той с действията си в такава степен натрупа материал срещу себе си, че нямаше друг изход. Неговата роля беше да мачка определените хора, които заставаха срещу Доган или срещу икономическия обръч от фирми, който той създаде. Емин си даде сметка, че ролята на маша, която му беше дадена, е неудържима. Лошото е, че и Доган го остави за храна на вълците.  Лидерът се дръпна настрани, когато усети сериозността на разработката, която започнаха службите срещу ДПС, парите на ДПС и неговите лично. На предната линия се бореше Емин, от друга страна, той няма имунитета на депутат. Всички разпити, които се водеха по тази разработка, минаваха през Емин. Той осъзна ролята си на бушон и нямаше друг изход", смята Шефик. 

"Просто има някои граници, които не се минават. А той не спираше, стигаше до крайност с хората. А и в ЕС не можеха да гледат до безкрай това, което правеше ДПС. В повечето случаи напред излизаше сянката на Емин. И той не издържа  психически, а и не получи подкрепата на Доган", посочва бизнесменът, като уточнява, че има предвид разработката "Лиана".  

"Прословутият скандал с обвиненията срещу мен за някакви злоупотреби и престъпни схеми за невнасяне на данъци беше инсцениран от Ахмед Доган. Пряк реализатор на активното мероприятие беше Ахмед Емин", твърди още Шефик. През 2003 г. от един от най-големите турски инвеститори у нас Шефик стана арестант, а по-късно и обвинен, че е избягал в Турция. Пет години след тези събития бизнесменът разказва за натиска, на който е бил подложен от Емин да прехвърли собствеността на завода в Девня на офшорна компания, близка до Доган.

От ДПС отказват за коментират по същество твърденията на Бедри Шефик. "Изключително сме изненадани, че на доказан от институциите мошеник се дава трибуна и взъможност да продължава интригата в ДПС", казват от движението.  /БЛИЦ