Ахмед Доган си е дал един месец, в който трябва да вземе нещата под контрол и да предпази ДПС от разпад, съобщава в. "168 часа". Идеята му била да разчисти второто ниво и да вкара млади хора в ръководството, както и да договори участие в следващо управление.
Сокола дал сигнал, че няма да позволи да го заобикалят и да търсят зад гърба му пътища към други партии - към СДС, ГЕРБ или към новата коалиция НАПРЕД. Съществували данни, че има опити да се преговаря с тези формации от фигури на ДПС без Доган. Там подозирали връзки между синия Пламен Юруков и депутатите от ДПС Камен Костадинов и Христо Бисеров. Йордан Цонев клонял към контакти с ГЕРБ и НАПРЕД. Той контролира структурите във Варна и Бургас, където има сериозно присъствие на ВМРО и ГЕРБ. В ДПС има тенденция да се критикува Доган за обвързаността му с БСП. Този кръг се оглавявал от Касим Дал. Той бил следващият бушон, който може да бъде опасен за Доган. Също като него имал ореола на лежал в затвора борец за права, мъжкар и народен човек. Дал бил достатъчно силен и можел да му се противопостави, ако Сокола се опита да се отърве от него на предстоящата в началото на следващата година национална конференция.
Другото крило в ДПС е на Емел Етем и то е просоциалистическо. Проблемът е, че Доган вече не е сигурен в намеренията на столетницата за изборите.
Политолози твърдят, че ако ДПС остане извън властта, това ще бъде началото на края му. Голяма част от българите щели да напуснат партията. Част от кадрите на Доган също ще се преориентират към други партии, защото вече са се обучили в министерствата. Така може да започне разпадът на ДПС. Затова за Доган е жизненоважно да остане в управлението. Още повече, че има активизиране на враговете му - Мехмед Дикме, Сезгин Мюмюн, Осман Октай. Друга голяма опасност за Доган е, че за първи път се търси информация около неговата собственост. /БЛИЦ