Камарата на представителите подкрепи отстраняването на американския президент Доналд Тръмп. Първото гласуване - за злоупотреба с власт – мина с 230 гласа „за” срещу 197 гласа „против”, а второто – за възпрепятстване на работата на Конгреса – с 229 законодатели „за” и 198 – „против”.
 
Така Тръмп може да стане третият президент на САЩ, който отива на процес за свалянето му от поста.
 
Гласуването беше чисто партийно – всички демократи, които са мнозинство в Камарата, гласуваха „за”, а републиканците – „против”.
 
Докато Камарата дебатираше, Тръмп присъстваше на предизборен митинг в Мичиган.
 
„Нямам чувството, че съм отстраняван от поста. Страната се развива по-добре от всякога, не съм направил нищо лошо, и имам огромна подкрепа в Републиканската партия, каквато не съм имал досега”, обяви американският президент.
 
Белият дом на свой ред излезе с изявление, в което изрази увереност, че президентът ще бъде напълно оправдан по делото в Сената.
 
Заедно с Бил Клинтън и Андрю Джаксън, Доналд Тръмп става третият американски президент с официална процедура за сваляне от власт.
 
Новината завари Тръмп в Мичиган. „Не се чувствам като подложен на импийчмънт“, заяви той.
 
Той се изказа и по адрес на опонентите си от демократическата партия: „С порочните си действие днес демократите на лудата Нанси Пелоси се окичиха за постоянно със знака на срама.
 
Прекарвам си добре, чак е откачено. Не се притеснявам“, заяви американският президент.
 
Процесът по импийчмънт сега отива в Сената, където трудно ще мине, тъй като камарата е контролирана от републиканците. Очаква се процесът да започне през януари.