Вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов дадоха изявление за медиите днес в Министерския съвет. Поводът - ескалиращото напрежение и днешните протести в "Росенец", както и поредното изявление на президента Румен Радев.



"За мен няма нищо по-болно от това едни българи да бият други българи без значение каква е причината. Затова искам да започна с благодарност към българските граждани, които протестират, без да нарушават обществения ред. И специална благодарност към българските полицаи, си изпълняват задължения", заяви Дончев.

"Не, няма да има огледална реакция след изявлението на президента. Не, няма да кажа, че правителството иска оставката на президента, това би ни вкарало в още по-голяма криза. До края на мандата му има една година и държа той да си го изкара. Не очаквайте от мен да хуля президентската институция.

Кога правителството се превърна в мафия? Когато прокуратурата повдигна обвинение към съветниците на президента. И второ - какво поиска днес г-н президентът? Поиска цялата власт, защото конституционната процедура следва служебно правителство без парламент", поясни вицепремиерът Дончев.

"Човек който подбужда към протести, трябва да има ясен план за действие. Политическият екстремизъм, който г-н Радев се опитва да практикува, е опасен за държавата. Бихме искали да призовем да излезем от диалога с личностните нападки и да се върнем към диалог на институциите. Защото това, което се случва, тревожи българските граждани.

Ако на някой демокрацията не му е по мярка, да има доблестта да излезе и да каже това. Това правителство е законно избрано и в този смисъл призиви за метежи, за това как трябва да бъдат изметени хората от правителството, как трябва да бъдат арестувани, ни напомнят за други практики, за друго време", заяви пък социалният министър Деница Сачева. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!