Централната избирателна комисия (ЦИК) покани вицепремиера Томислав Дончев на среща. Темата на срещата е провеждането на машинното гласуване.

От ЦИК са изпратили запитване до вицепремиера по повод изнесена от него информация в медиите, че в Министерския съвет са били предоставени предварителни оферти от фирми производители на машини за гласуване.

Едновременно с това Таня Цанева, говорител на ЦИК, заяви, че в бюджета на комисията не са заложени средства за закупуване на машините, а че те трябва да бъдат заложени в една план-сметка за предстоящите избори.

"ЦИК изпълнява закона такъв, какъвто е", посочи Цанева, цитирана от БНР.

Тя категорично отрече ЦИК да се е бавила една година с въвеждането на машинното гласуване, за да го саботира, макар и да не посочи нито едно решение, което да е взето през това време.

Неразбирателството се случва на фона на проведено вече експериментално машинно гласуване и законодателен ангажимент такова да бъде въведено масово. ГЕРБ вече веднъж отложиха това въвеждане за местните избори миналата година с аргумент не само скъпоструващият вот, но и рискът изборите да бъде провалени заради тяхната сложност.

БЛИЦ припомня, че преди дни ГЕРБ внесе с проекта си за нова Конституция и предложение за машинно гласуване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!