Изводите за широка коалиция вляво са силно преувеличени. Това обяви председателят на „Движение 21“ Татяна Дончева в предаването „ЕвродикоФ“ по „Евроком“. 

Дончева разкритикува остро лидера на БСП Корнелия Нинова, че се опитва да направи псевдокоалиция с нови партньори.

Припомняме, че партия АБВ и платформата „Нормална държава“ подписаха предизборно споразумение с БСП. Заявката на Нинова, че в коалицията почти сигурно ще влезе и „Движение 21“, обаче може да се окаже пресилена.

Татяна Дончева обясни, че въпросът с партньорството в рамките на сдружението около Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън“ не е закрит.

„Междувременно Корнелия Нинова поиска преговори. Ние нямаме основание да откажем преговори“, каза Дончева.

Тази седмица се провели две-три срещи. „Към този момент смятам, че изводите и заключенията за такава голяма лява коалиция са силно преувеличени. Има още няколко дни, но позволи ми днес да свърша дотук“, примоли Дончева.

Преговорите с БСП били във формат партийни ръководства. Имало много проблеми и те не можело да се решат за кратко време.

„Но темата – сме ли в коалицията или не сме в коалицията е такъв проблем. Да се твърди, че правим лява коалиция, ляво-центристка коалиция, широка коалиция, ама тия, с които го правим, няма да са в коалицията, е абсурден. В моите представи е абсурден“, отсече лидерката на Д-21.

Тя попита дали това е решим въпрос и дали досегашните партньори на БСП са готови да приемат промяната. Припомняме, че Корнелия Нинова вчера заяви, че се запазва коалицията „БСП за България“, а с АБВ, „Нормална държава“ и Д-21 ще се сключват допълнителни споразумения.

„Вижте изявлението на Корнелия Нинова – то гласи следното: коалицията е в стария си състав; с всички, с които говорим, че ще правим широка коалиция, - те са с някакви споразумения, но са извън коалицията. Това не е коалиция, нали?

Темата с това какво е коалиция и има ли въобще коалиция, е открит въпрос. Но да твърдиш, че правиш широка лява коалиция, без да допускаш тези, дето ще ти правят широката лява коалиция, в коалицията, не е много точно“, възропта Татяна Дончева.

До вторник-сряда трябвало да е ясно какво ще се прави.

„Ние се срещаме. Въпросът е, че един ден след като започна преговорите с нас, тя затвори коалицията до досегашния размер, вид, състав, наименование, което... малко затваря темата“, изкоментира Дончева по адрес на Корнелия Нинова.

По думите й коалицията трябва да е реална, а не просто да дадеш избираемо място и някой лев на лидера на новия политически партньор, пише "Флагман". 

Татяна Дончева обаче продължава да преговаря и в рамките на „Изправи се! Мутри вън!“. 

„Казано най-кратко – ние сме били партньори в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ Въпросът с партньорството там не е закрит. Но „Движение 21“ постави ребром въпроса за твоите любимци и продукти“, обърна се Дончева към Сашо Диков, явно визирайки Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

В рамките на деветте работни дни на 45-ото Народно събрание те внесли предложение за промени в правилника, за да се отделят в отделна парламентарна група. След като не успели, се предложили на други две парламентарни групи.

„Това в моите представи са забранени действия и аз, водена от здравния разум, казвам, че с тези хора в коалиция няма да бъда. Мога да не бъда, мога да не участвам в избори, но в коалиция с такива хора аз няма да бъда. Въпросът е поставен по този начин и до момента не е решен“, заяви Татяна Дончева.

В Д-21 били лоялни и коректни хора, не затваряли и отваряли партньорства просто така.

По повод интервюто на Дончева пред „Евроком“, Николай Хаджигенов изкоментира във Фейсбук: „Хитрата сврака с двата крака....”.

Вероятността Хаджигенов и Бабикян да отпаднат от коалицията около Мая Манолова за сметка на Д-21 изглежда малка.

Дончева за „реална коалиция“ с БСП на фона на вече подписаните споразумения с АБВ и „Нормална държава“ също е силно проблематично.

Така „Движение 21“ в крайна сметка може да се окаже извън играта, както впрочем загатна и самата Татяна Дончева.