БСП не приеха условията ни, затова не приехме да влезем в коалиция с тях. Това каза в предаването Лице в Лице по БТВ председателят на "Движение 21" Татяна Дончева. В крайна сметка на предстоящите парламентарни избори на 11 юли "Движение 21" отново ще е част от коалицията "Изправи се! Мутри вън!".

И баничка да си купувате на магазина, като не ви изнася цената, не си купувате, добави тя.

По повод критиките на адвокат Николай Хаджигенов към нея Дончева: "Отдавна съм в политиката. Мисля, че Николай Хаджигенов има време кога да направи кариера и кога да се срине".

Тя поясни, че ще водя листите на коалицията във Варна и Русе.

Трябва да направим всичко възможно да надхвърлим резултата от предишните избори. Мисля, че това е напълно възможно, заяви Дончева.

Коалицията "Изправи се.бг" ще съдържа наставката "Мутри вън!" за последен път. В коалиционното ни споразумение е записано,че на следващите избори наставката вече няма да я има. Коалицията ще се представлява само от Мая Манолова, а не от нея и Николай Хаджигенов, както на предишните избори, уточни лидерът на "Движение 21".

Нашето обрано и достойно поведение ще позволи на коалицията да повиши резултата си и да покаже, че въпреки опитите да бъде разклатена, е останала стабилна.

В коалицията са сериозни хора, с познания и способности, участници в политическия живот, които трябва да са ефективни, да са в състояние да отделят приоритетите на страната, и да ги защитават по достоен начин, посочи Татяна Дончева.

Тя коментира и освобождаването на председателя на ДАНС Димитър Георгиев, което беше обявено след днешното заседание на служебното правителство.

Кой и за какво го е изкадрувал - не знам, но трябва сериозно да се обмисли решението. Не можете да направите селския началник шеф на национална служба.

Не може селски началник да е шеф на национална служба. Това са служби, които искат тежък "вестибуларен" апарат. Или го прекарайте през стъпалата, или той ще рухне след няколко месеца, въвличайки ви в няколко скандала, заяви Дончева.

Думите й са по повод освобождаването на досегашния шеф на ДАНС Димитър Георгиев и назначаването на Пламен Тончев.

"Уважаеми кадровици от президентството, забелязвам, че по отношение на специалните служби и вътрешното министерство не за първи път правите странни назначения. Не може да закарате някой "дансаджия" от Кюстендил, за да го направите шеф на националната сигурност, защото няма как да се прескачат стъпала, особено в тази дейност", допълни още Дончева.

Само това, че на шефа на ДАНС му е хрумнало да си взема 5 месеца, е достатъчна причина за да бъде отстранен. Ако някой му е наредил да го направи, това е още по-лошо. Значи това е някакъв льольо, който се учи да лази, каза още Дончева.

Дончева заяви, че шефът на ДАНС не е бил глава на службата, затова и тя не е била обезглавена. Според нея агенцията по-скоро се е управлявала от кръгът „Монтерей”, от който били неговите заместници или от някой, който е извън агенцията.

По въпроса дали смяната има връзка с разкриването на руски шпиони у нас, Дончева каза, че тепърва делата на обвинените в шпионаж влизат в съда и той ще определи дали са виновни.

Според нея ГЕРБ са се опитали с разкриването на шпионската мрежа да си заработят някаква подкрепа от Вашингтон, за да компенсират това, че управлението на Борисов е подпомагало Русия, която е строила газопровода си у нас с руска охрана, а също и заради проекта за АЕЦ Белене.

„В България е пълно с руски шпиони, Русия действа активно и много ефективно”, каза Татяна Дончева.

Лидерката на „Движение 21” отправи педупреждение към служебния премиер да не назначава „селския началник за шеф на национална служба”. Тя обясни, че това ще бъде много сложно за човек от провинцията, който „не е изкачил стъпалата”.