Служебният премиер Гълъб Донев, който днес проведе извънредна среща заради ветото наложено на България за приема й в Шенген, даде брифинг в сградата на Министерски съвет (МС).

„Само в рамките на последната седмица бяха проведени десетки срещи и разговори на високо ниво. Всички проверки завършиха положително за България. В допълнение допълнителна проверка извърши посолството на Австрия в София. Резултатът също бе положителен.

Тези проверки категорично доказаха, че България покрива всички критерии за прием в Шенген“, заяви Донев.

„В този смисъл изразените резерви от премиера на Нидерландия Марк Рюте не само звучат повече от неубедително, но и се опровергават от заключенията на Европейската комисия (ЕК) и противоречат на становищата на всички държави“, категоричен бе служебният премиер.

По думите му подобна ситуация буди дълбоко разочарование и предизвиква реакции у нас, но и поставя разделение в Европейския съюз (ЕС).

„Поражда и съмнение за двойни стандарти от страна на Нидерландия. Каквито и да са мотивите на Нидерландия за вето, неприемането на България в Шенген може да се окажат сериозни последици – не само за нашата страна“, допълни Донев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук