Донев изпепели Рюте: Неприемането на България в Шенген ще има сериозни последици!

Изразените резерви от премиера на Нидерландия звучат повече от неубедително, отсече служебният премиер

Служебният премиер Гълъб Донев, който днес проведе извънредна среща заради ветото наложено на България за приема й в Шенген, даде брифинг в сградата на Министерски съвет (МС).

„Само в рамките на последната седмица бяха проведени десетки срещи и разговори на високо ниво. Всички проверки завършиха положително за България. В допълнение допълнителна проверка извърши посолството на Австрия в София. Резултатът също бе положителен.

Тези проверки категорично доказаха, че България покрива всички критерии за прием в Шенген“, заяви Донев.

„В този смисъл изразените резерви от премиера на Нидерландия Марк Рюте не само звучат повече от неубедително, но и се опровергават от заключенията на Европейската комисия (ЕК) и противоречат на становищата на всички държави“, категоричен бе служебният премиер.

По думите му подобна ситуация буди дълбоко разочарование и предизвиква реакции у нас, но и поставя разделение в Европейския съюз (ЕС).

„Поражда и съмнение за двойни стандарти от страна на Нидерландия. Каквито и да са мотивите на Нидерландия за вето, неприемането на България в Шенген може да се окажат сериозни последици – не само за нашата страна“, допълни Донев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук