По-рано днес стана ясно, че ДПС ще внесе законопроект, с който ще бъдат премахнати така наречените "златни паспорти" или възможността за придобиване на инвестиционно гражданство. Това обяви в парламента Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ на ДПС.

Цонев коментира, че законопроектът ще бъде внесен веднага след празниците. Поводът за законодателната инициатива е доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на преговорите за отпадане на визите за САЩ за граждани на Европейския съюз (ЕС).

Цонев визира доклад на ЕК, в който се споменават страните България, Кипър, Малта. В документа се поставяли три въпроса като пречка за отпадането на визите, свързани с издаването на така наречените "златни паспорти", измамите при издаването на паспортите, както и корупцията при общински и държавни служители.

"Въпреки направените промени в законодателството на европейско ниво нашите американски партньори смятат, че инвестиционното гражданство или издаването на така наречените "златни паспорти" трябва да отпадне", обясни Цонев и добави, че именно затова от парламентарната група на ДПС предлагат тази забрана. 

Цонев припомни, че годишно 20 млрд. евро са инвестициите, които се правят за европейско гражданство, основно в Испания, Португалия и Гърция.

Вносители на законопроекта са председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев.

"От ДПС ще изискат да бъде направена пълна проверка за състоянието на инвестицията и дали тя наистина е реализирана за всеки "златен паспорт", издаден от българската държава", добави Хамид Хамид.

"Законопроектът ще бъде внесен още първите дни на следващата година. С него ще бъде премахната изцяло възможността да бъдат издавани т. нар. "златни паспорти". Така ще предварим и 2025 г., когато ЕС така или иначе ще забрани на всички държави да прилагат този механизъм.

И поради това, че нашият колега Делян Пеевски несправедливо беше замесен в такива твърдения, че е участвал в схеми при издаване на такива паспорти, ние опровергахме категорично и с факти, че няма такива данни.

Ние ще изискаме документация за всеки конкретен паспорт при какви основания е издаден. За всеки конкретен. Надявам се там също ще открием интересни неща", подчерта Хамид Хамид.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!