Огромно признание от Либералния интернационал получи българската либерална партия ДПС.

Председателят на световната либерална организация Хакима ел Хаите връчи на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ първия медал "Ханс ван Баален" за популяризиране на либералните ценности в Източна Европа. Същия медал получи и северномакедонската либерална партия.

Двете либерални партии бяха отличени за всеотдайната им работа и взаимно сътрудничество, насочено към интеграцията на техните страни и целия регион в ЕС, въпреки цялостното политическо напрежение между България и Северна Македония през последните няколко години.

Това стана по време на юбилейния конгрес на Либералния интернационал, който се провежда в София. Световната организация отбелязва 75 години от основаването си. Домакин на събитието, в което участват над 250 делегати от повече от 60 страни, е българската либерална партия ДПС.

Развитието на двустранните отношения между България и Северна Македония през последната седмица, което отваря перспективите за присъединяване на Скопие към ЕС, е надежда за целия регион, посочи председателят на Либералния интернационал Хакима ел Хаите.

"Ханс ван Баален би се гордял да види македонските и българските либерали да работят заедно", заяви съпругата на Ханс ван Баален - европеецът с огромни заслуги за развитието и утвърждаването на либералната идея. Евродепутатът от Нидерландия, който бе председател на АЛДЕ, почина миналата година.

За мен и за нас като ДПС е огромна чест да получим тази награда точно по темата за отношенията между България и Македония, заяви Мустафа Карадайъ. На Балканите като резултат от падането на комунистическите режими имаме два модела, два пътя за разрешаване на междуетническите  конфликти. Единият бе на територията на бивша Югославия - пътят на войната. Другият етнически модел е българският, припомни лидерът на ДПС.

Независимо че от 1964 до 1989 г. имаше опити за насилствена асимилация на мюсюлманите в България, с мирни протести през 1989 г. ние ускорихме падането на комунистическия режим, но веднага след това казахме НЕ на реваншизма и направихме мирен преход от комунизъм към демокрация, каза Карадайъ.

Благодарение на нашия почетен председател д-р Ахмед Доган, който е архитектът на българския етнически модел, в неговата основа стои философията на заедността – различните да бъдем заедно, всеки да отстоява  своята идентичност, дори, ако е необходимо, на различния да му помагаме да отстоява своята идентичност и пак да сме заедно и да градим общото ни бъдеще, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

Още тогава д-р Доган каза, че мястото на страните от Балканите не е на бойното поле, а в общите ценностни съюзи е в ЕС и НАТО, обобщи лидерът на ДПС.