ДПС даде рамо на позицията на премиера Бойко Борисов по отношение на покупката на новите изтребители. По-рано днес Борисов отсече, че ще купуваме изтребители най-накрая и това далеч не е най-важното за една армия.
"Това е знаково изказване на премиера и то е изпълнено с мъдрост, защото трябва цялостна стратегия за отбранителния сектор на България, а не инцидентни ходове с частично решение на проблемите", коментира пред Канал 3 зам.-председателят на ДПС и спец по сигурността Янко Янков.

По думите на бившия депутат и зам.-председател на комисията по отбрана в Народното събрание, стратегията трябва да е дългосрочна и да е обект на приемственост, а не всяко следващо правителство да я отменя. "6 изтребителя няма да ни решат проблемите, ако се наложи. Ако можем да си ремонтираме самолетите, защо да не го направим?", допълни още за Миг-овете ни Янков. И добави, че ако можем при едни и същи условия да реализираме пълния им капацитет, трябва да го направим.

Той категорично стои зад позицията, че средата за сигурност е динамична, поради което трябва да се съобразим с новите реалности и да преосмислим харченето на тези пари с приоритет опазването на морската граница, сухопътната граница и за Специалните сили.
"И от тази гледна точка премиерът е прав", коментира политикът. Според него изключително важни са функциите на Сухопътни войски, защото те, от една страна, опазват територията на страната и суверенитета, включително по границата, а от друга - участват в задгранични мисии.

"На нас ни трябва стратегия, не частични елементи, а цялостно да си купим национална сигурност", заключи Янко Янков."В момента, в който се съпоставят нещата, трябва да се вземе адекватното решение", коментира зам.-шефът на ДПС, чийто ресор в партията е сферата на сигурността.