Поредната рокада във властта е симптом за блокаж за управленски системи, а с Деница Сачева джендър идеологията отново се връща на политическото поле.

Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП За България" Драгомир Стойнев по време на дебатите по рокадите в кабинета.

Днес обсъждаме отстраняването на един и назначаването на друг социален министър. Поредната рокада във властта за вас е традиция, но за нас е сериозен симптом за блокаж за управленски системи.

Всички знаем кои са проблемите в социалната система - разбита система за социално подпомагане, огромни социални неравенства, милион и половина пенсии под прага на бедността и провалът на деинституционализацията.

Смяната на министър подсказва криза. Имаме системен проблем. За три мандата - вярно, все непълни, ГЕРБ не проведе нито една успешна реформа.

Нещо повече - вие от ГЕРБ разбихте цели системи. Адиминстративната система я напълнихте с партийно-лоялни некадърници, но се провалихте в електронното правителство, заяви Стойнев.

Стигнахме дотам, че започнахме да превеждаме и "Под игото". Тук ще изберем иминистър, за когото не е имало турско робство, а османско присъствие.

Т.е. вие сте съгласни с подобна характеристика, уважаеми патриоти. Ако този пост не бъде приет, правителството е нормално да падне, подчерта социалистът.

Бисер Петков беше едно от най-диалогичните лица на ГЕРБ, беше по-диалогичен с хората, отколкото с факторите в системата. Това беше неговата системна грешка, посочи Стойнев. 

По думите му кариерата на Деница Сачева е белязана с някои скандали, свързани с т. нар. джендър идеология. Дали сега в качеството си на социален министър няма да продължи да го прави?

Кой ще контролира това след като мнозинството в парламента няма характер и смелост? Джендър идеологията отново се възвръща на политическото поле, каза още Драгомир Стойнев.