Драма с Радев, Главчев и правителствения „Фалкон“!

Държавният глава коментира и скандала около назначаването на български посланик в Украйна

Дипломат не се става за един ден с едно назначение. Назначение на посланик изисква президентски указ.

Когато назначаваш човек, който ще изпълнява ролята на посланик, най-малкото е редно да има съгласуване с президентската институция. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев по повод скандала с назанчаването на български посланик в Украйна.

„Беше ми предложено в началото на правителството на Денков-Габриел г-н Ненчев. Аз го отхвърлих. След това в пакет с други посланици ми беше предложен г-н Петър Танев с ясни мотиви от министъра на външните работи, които аз приех“, обясни президентът.

„След това за него не се върна решение на Министерския съвет. Защо? Този въпрос трябва да го зададете към Министерския съвет. Без решение да дойде при мен, какво да коментирам“, добави той.

Радев призова за преразглеждането на решението на Народното събрание да се отпуснат средства за техника за борба с пожарите, която да бъдат към МВР. „Ние сме с ограничени финансови възможности. Не можем да си позволим да дублираме една и съща дейност в няколко структури“, посочи той.

Радев попита какво ще правят летците и инженерите, работещи с тази техника, през времето от годината, когато няма интензивни пожари. „Ще летят нахалост ли? Това не е автомобил“, изтъкна той. По думите му хора с такъв опит има във Военновъздушните сили, които обаче все повече намаляват.

„С кого да свикам КСНС? Със сегашното правителство и парламент, който е в полуразпад и предизборна кампания и служебно правителство, което не носи никаква политическа отговорност“, отговори той на въпроса защо не свиква Консултативен съвет по национална сигурност.

По думите му, растат съмненията за зависимости на служебното правителство. Това ставало ясно от редица кадрови промени в редица институции в държавата, включително смяната на директора на „Авиоотряд-28“.

По повод твърдението, че смяната е направена заради „някаква ситуация“, той заяви: „Някой да обясни на премиера, че е нормално една техника да отказва. И тя е отказала на земята. Отказът на различни системи и агрегати е няколко часа. На няколко часа все нещо отказва. Прави чест, че и летателният и инженеро-техническият състав се справиха с този отказ намомента“.

Държавният глава уточни, че става дума за инцидент с правителствения „Фалкон“.

„Това не е проблем, това не е претекст, за да освобождаваш“, подчерта той.

„Моите огромни уважения към ген. Коджейков като спортист и охранител. Но в длъжностната характеристика на директора на отряда е записано, че той трябва да бъде летец. Махаш летеца ген. Златев, който цял живот се занимава с авиация. Слагаш охранител и спортист“, възмути се Радев.

По думите му настоящият министър на транспорта абсолютно нищо не разбира от авиация.