ДСБ е серзирала прокуратурата за случаи на съзнателно отказване на разрешителни за водоползване на утвърдени фирми в рибния бранш, предаде парламентарният репортер на БЛИЦ.
Толерират се фирми на приближени до ДПС, каза депутатът от ДСБ и бивш екоминистър Евдокия Манева. Днес представители на работещите в рибния бранш в България са се срещнали с одитираща група на комисията по рибарство към Европейската комисия.
По случая с отказаните разрешителни за водоползване на 10 септември е сигнализиран главният прокурор, а прокурорът Лъчезар Бояджиев е определен да го разследва, каза Манева. ДСБ ще внесе материала в комисията по корупцията към Народното събрание.

Най-скандалният случай е с фирмата "Салвениус Реа-фиш" от Доспат - най-голямото предприятие в България за отглеждане на риба, което търгува с много европейски страни, каза Манева. Според нея "то има право без коментари да получи такова разрешение, но му е отказано, а разрешение е дадено на други фирми, които нямат такъв предмет на дейност, включително на фирма на мъжа на Любка Качакова. "Има явен конфликт на интереси, защото мъжът на Качакова отговаря за управление на водите в МОСВ", посочи Манева. /БЛИЦ