ДСБ ще сезира Инспектората към ВСС, за да провери всички дела на заместник – градския прокурор на София Роман Василев. Причаната за това е, че той се е произнесъл по делото “Лиана” преди въобще да прочете данните от справката и си е позволил да каже, че няма данни за престъпления при финансирането на ДПС, обясни депутатът Атанас Атанасов.
„Прокуратурата е независима институция и не би следвало да се занимава с осигуряване на политически чадъри”, коментира той. По думите на Атанасов прокурора Роман Василев през декември 2006 г. е образувал дело за производство срещу неизвестен извършител по материали на делото „Лиана”.
В обобщената справка по делото са посочени конкретни имена на ръководни дейци на ДПС и конкретни суми, които те са получили като подкупи, обявиха от ДСБ. Според Атанасов направената проверка от ДАНС и изпратената обобщена справка до прокуратурата прикриват корупцията в ДПС.
Атанасов припомни, че е поискал МВР и ДАНС да предоставят тази информация на народните представители, но тъй като това не се е случило, той ще изпрати информацията, с която разполага до европейските институции. Ще си позволя да го направя, за да се види с какви средства управляващите прикриват своята корупция”, заяви Атанасов. Той упрекна ДАНС, че прикрива незаконното финансиране на ДПС. По думите му агенцията е била създадена именно затова „да прикрива корупцията на управляващите”./БЛИЦ