Много силно съм изкушена да вляза в политиката, но трябва да имаш хора, трябва да имаш екип. Това заяви дъщерята на първия демократично избран президент Желю Желев - Станка Желева в ефира на bTV. По думите ѝ най-важното е да се работи за гражданското общество.

"Много хора се обезвериха след промените. Питат се за какво се борихме, какво променихме. Но това не е вярно. Не трябва да забравяме, че имаме уникалния шанс да бъдем българи. Не трябва да се страхуваме. Това, което комунизмът наложи, ние се страхуваме. Не трябва", смята тя.

Тя си спомни и какъв е бил баща ѝ.

"Той беше идеалист. Неговият лаф беше аз съм отчаян оптимист. Винаги вярваше, че има начин", разказа тя.

9 септември и Желю Желев

„Тази дата трябва да бъде обявена за национален траур, защото това е денят, в който България е официално окупирана от чужда армия и подчинена на чужди интереси. Беше избит целият политически и интелектуален елит на България. Бяха разбити съдбите на стотици хиляди хора. Цялата ни българска история беше манипулирана и всъщност 9 септември е една отдавна осъществена мечта на руския империализъм“, каза Станка Желева.

Нейният баща Желю Желев се бори именно срещу това – той често се свърза с раздялата с тоталитаризма, с възхода на демокрацията.

„Баща ми направи много за България, но за съжаление неговото дело е забравено. Той се бореше да бъдем независима държава, с независима политика. Ние се намираме на ключово място в Европа, което може да бъде баланс в целия регион.

Вместо да имаме политика, в която да защитаваме националните си интереси и да балансираме, те са продадени от политиците ни, които работят за тези, които им дадат пари“, каза още Станка Желева.

По думите ѝ, ако нейният баща бе сред нас в момента, би бил ужасно разочарован от случващото се.

В момента Станка Желева е далече от политическата сцена.

"Аз винаги съм се занимавала с различни неща. Основните неща, с които се занимавам в момента - рисувам. Художник съм. Смятам, че изкуството е средство да подобрим света. Изкуството в България е изключително неглижирано, както и културата. Има едни критерии за изкуство и култура, които са бутафорни, изкривени, манипулирани", посочи тя.

По думите ѝ има много какво да се работи за популяризирането на културното ни наследство.

"90% от българското население не знае, че най-старите златни съкровища са намерени в България - Варна, в Клокотница, в Дуранкулак. Като отидете в музея там обаче никъде не пише, че са най-старите. Има една табела, че са намерени преди 5000 години. Трябва ни един национален музей, тази история, която е много древна, много интересна да се покаже", заключи тя.

Желева сподели и как е дъщеря ѝ в момента. Припомняме, че тя страда от рядкото заболяване нарколепсия.

"Добре е, слава Богу", каза тя, но изтъкна и трудностите с набавянето на лекарства.

"Дори и да имаш пари, не може да си ги купиш, защото се продават само в специализирани здравни заведения", уточни тя и посочи, че продължава борбата това да се промени.