"Искам уволнението или оставката на съдия Калпакчиев и другите две от състава", категоричен беше номинираният за кмет на София от ВМРО Ангел Джамбазки пред NOVA.

"Решението е политическо! Решението е нагло и скандално! Става дума за политическите мотиви на съдийския състав", категоричен е заместник-председателят на ВМРО.

Повод за гнева му бе пускането на свобода на австралиеца Джок Полфрийман близо 7 години предсрочно от постановената 20-годишна присъда. Освободи го съдийският състав на Софийския апелативен съд, оглавяван от председателя му Калин Калпакчиев.

Това провокира вълна от възмущение в обществото и сред политиците в парламента. Тримата съдии пък мотивираха решението си с аргументите, че австралиецът Джок Полфрийман се е поправил в затвора и е получил положителна характеристика от Българския хелзинкски комитет (БХК).

"Тези хора взеха едно политически мотивирано решение. За никого не са тайна техните политически пристрастия.

Крайно време е да си решат заедно с още един съдия, който напусна наскоро, да си решат, да отидат в политиката и да не злоупотребяват с правосъдието", призова евродепутатът, който не крие възмущението си от предсрочното освобождаване на убиеца на студента Андрей Монов.

Такива съдии непрекъснато пускат рецидивисти да убиват хора по улиците, те освободиха човек, който е убил друг човек с нож в гърба и е опитал да убие втори, скандализиран бе Ангел Джамбазки