Предполагам, че министър-председателят ще продължи да търси начини да заобиколи българската позиция и по този начин да позволи на РСМ да започне преговори с ЕС. Това мнение изрази пред БНТ съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

"Всички индикации говорят за това. В последните седмици натискът стана осезаем, видяхте, че дойде комисар Вархеи, който каза, че са се разбрали буквално до няколко дни България да си промени позицията. Щеше да е добре да посети Скопие и да се увери как се спазват човешките права на македонските граждани с българско национално самосъзнание там".

По думите на Джамбазки правителството и парламентът са направили "нелеп опит да се барикадират в НС", а твърдението, че Северна Македония трябва да започне преговори с ЕС заради войната в Украйна, е абсурдно.

"Македония е част от НАТО и тя е защитена. Ако някой тръгне да я напада, всички трябва да я защитят. Македонизмът по същество е изграден да бъде антибългарски.

Българският интерес изисква да бъдат защитени българските история, произход, памет и култура, македонските граждани с българско национално самосъзнание и достойнството ни като нация. Не ме интересуват нито американското, нито руското посолство.

Няма проблем Македония да започне преговори утре, стига тази вечер да събере Народното събрание и да промени конституцията си, коментира политикът.

"Спират говора на омразата, показват ни поправените учебници. Те не са направили нищо нарочно, а искат западняци да натиснат България и очакват да се изпълни това нещо. Ние бяхме тези, които спряха това - ВМРО го спря, когато бяхме в управлението", коментира Джамбазки.

Договорът за добросъседство го има и ние не допуснахме отстъпление, когато бяхме в управлението на държавата, добави още Джамбазки.

"Свикване на КСНС какво ви говори - тези хора си мислят да направят предложение Народно събрание, с които да отместят нашето несъгласие - нека Македония да започне преговори, пък някога в бъдеще, ако те не вършат работа, ние ще ги спрем след което се надяват на падащ кворум и да търсят ситуационно мнозинство", каза той.

Позицията на президента е вярната позиция, която защитава и всеки един български общественик и родолюбец, смята Ангел Джамбазки.

По думите му това не е просто спор между България и Северна Македония, а спор между ЕС и страна-кандидат за член.

"Има нещо, наречено "критерии от Копенхаген", те са условията на които трябва да отговаря една държава, за да бъде кандидат да член. Едно от нейните условия е да няма никакви отворени въпроси на национални общности. Е, в Македония очевидно има такова нещо", каза той..