Ще гласувам за кандидата на ВМРО, когато го обявим. Разбира се, нормално е структурите ни масово да номинират Красимир Каракачанов, защото търсят водачеството на най-силната ни фигура. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

На въпрос как от ВМРО си обясняват ниското доверие сред избирателите Джамбазки обясни, че това най-вероятно се дължи на комбинация от разпиляването на вота, вземането на неудачни коалиционни решения и заради участието им във властта, което по думите му винаги нанася щети. 

Попитан дали се бори за мир, евродепутатът подчерта, че се бори не за мир, а за справедливост, на което водещата на предаването Цветанка Ризова му отвърна, че тя предпочита да се бори за мир, на което Джамбазки ѝ подметна, че е прекрасна за някой от конкурсите за красота, в които всички се борят за световен мир.

Нашата кауза изисква повече сблъсък и напрежение. Неумението на служебното управление и погрешната политика в преследването на т.нар. зелени сделки доведоха до поскъпването на тока.

Налагаха се въглеродни квоти, от които токът поскъпва и трябва да се замени от възобновяеми източници, т.е. от слънчени панели, които се произвеждат в Китай.

Да преместиш един комин от България в Китай и да мислиш, че си решил проблема с глобалното затопляне е просто наивно. Някаква група хора в Европа искат да няма работни места тук, а в Китай, обясни Джамбазки. 

Зам.-председателят на ВМРО даде за пример торовия завод в Димитровград.

В Димитровград има торов завод и той спазва всички европейски норми. Торът, който произвежда, е оскъпен заради данъците, докато един торов завод в Турция на около 200 км внася тези продукти, без да заплаща въглеродни квоти.

По този начин хората ще предпочетат по-ниската цена от Турция, илюстрира ситуацията Джамбазки. 

Поисках мораторуим върху търговията с въглеродните емисии, за да се укроти това поскъпване, но не се получи, защото бе постъпено безотговорно.

На следващата сесия ще има дебат по темата, като аз отново ще поискам този мораториум, защото това се отнася най-вече за бизнеса, тъй като предприемачите дават работните места. Ще поискам да спрат с това безумие, заключи на финала българският представител в Европейския парламент.