Правителството няма да падне, вотът ще бъде преодолян, ние ще кажем своите аргументи, защото този дебат е важен за всички. Когато се говорят неща само по условие, хубаво е да се кажат и трябва да се кажат и нашите аргументи.

Затова правителството няма да падне и смятам, че от този дебат ще ясно каква наистина е идеята на БСП, защото мотивите, които изтъкват, са изключително вяли и общо взето преповтарят мотивите от предния вот.

Това коментира пред екипът на БЛИЦ Пловдив председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по повод масовите недоволства и протестите, които тресат страната вече повече от седмица.    Караянчева беше в Брезово, където заедно с народните представители ген. Константин Попов, Младен Шишков и кметът на общината Христо Енков направи първа копка по реабилитация на общинска пътна мрежа. 



На въпрос как ще коментира скандалите със записите от спалнята на премиера и думите, представени от негово име и визиращи за нея, Караянчева каза: Манипулативни компромати не искам да коментирам, има много по важни неща. В предизборна кампания когато сме, винаги излизат най-различни компромати, спомняме си Костинброд и от там нататък вече нищо не може да ме учуди.

Нека да погледнем развитието на България, какво ни предстои от тук нататък и колко е важно управлението да бъде стабилно, Коалиционният формат, който управлява, да бъде стабилен. Предстои един много важен период-септември, октомври, ноември, тогава здравната криза ще премине в икономическа криза. Трябва да има парламент, който да гласува закони и промени, които са в полза на гражданите. Това са най-важните неща в момента. 

Попитана хипотетично, ако все пак правителството падне, възможно ли е хората, които в момента протестират да излъчат капацитети и експерти, които да управляват, председателят на Народното събрания отговори: Няма такава хипотеза в момента, както казах, вотът ще бъде преодолян. Разбирам от Коалиционния съвет, че ще има ремонт на кабинета.

Нека да видим какво предлага Коалиционният съвет. Аз съм убедена, че в този мандат, на това Народно събрание, правителството ще продължи да работи. Няма да има служебно правителство, защото това би било правителство, което може единствено и само да организира избори. Какво правим тогава с бюджета, който предстои да бъде приет?

Представете си да няма бюджет в един такъв много тежък момент на световна икономическа криза, каквато предстои. Трябва да бъдем отговорни. А ние чуваме това, за което протестират хората.

Както виждате дебата за корупцията, ние не бягаме от него. Но не може хора, които не подкрепиха закона за КПКОМПИ и президентът, който върна закона и наложи вето да бъдат най-големите стожери срещу корупцията. Винаги съм казвала, обществото трябва заедно да се бори. Това не е проблем на високите етажи, а е навсякъде, това е световен проблем. 

На въпрос на БЛИЦ какъв ще бъде основният ремонт на кабинета, за който говори Бойко Борисов, Караянчева каза, че премиерът е човекът, който назначава или освобождава министрите. Нека да изчакаме да мине следващата седмица вота и ще видим каква ще бъде идеята на Коалиционния съвет, каза още Цвета Караянчева.

Тя допълни, че е останала със страхотни впечатления от обиколката в Пловдивско днес. Караянчева каза още, че в Брезовско има роднини. Свекърва й е от село Чоба. 

Шефката на парламента бе официален гост на тържествата по повод 183 години от рождението на Васил Левски в родното му Карлово и празник на града. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ