Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков издаде заповед за спиране на износа на инсулин преди минути. Това стана, след като по-рано днес той бе призован да го направи от депутата от ДПС Делян Пеевски.

Съпредседателят на Парламентарната група на Движението сезира министъра, след като публично бяха оповестени тревожни данни, че заради спекулативния износ на животоспасяващите медикаменти се поставя под риск живота и здравето на десетки хиляди български пациенти.

Пеевски към здравния министър: Прекратете незабавно изкуствената криза с недостига на инсулин

Пеевски даде ясен знак, че всяко забавяне на забраната за износ води след себе си непредвидими рискове.

Явно министър Хинков се е вслушал в гласа на разума и е взел решение, с което се забранява износа на инсулинови медикаменти.

Заповедта му влиза в сила от днес и ще важи до 31 декември 2023 г. В нея министърът посочва, че основната й цел е да бъдат обезпечени нуждите на българските пациенти.

В писмото си от днес Пеевски напомни на проф. Хинков по категоричен начин, че около 40 000 са инсулиново зависимите пациенти с диабет Тип 1 и приблизително 110 000 с диабет Тип 2.

Със своите действия Пеевски за пореден път доказа, че е национално отговорен политик, за когото животът и здравето на българските граждани е основна добродетел. С всички свои действия в българския парламент депутатът от ДПС даде пример на колегите си от останалите парламентарни групи, че е крайно време да спрат с популистките престрелки помежду си и да обединят усилията си за подпомагане на българския народ.

Zapoved Za Zabrana Za Iznos by Blitz bg on Scribd

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук