Политическата ситуация в България винаги е доста интересна, но и напрягаща и леко мистериозна. Доказателство за това са поредните драми около ротацията, която трябва да настъпи по високите етажи на властта.

БЛИЦ уточнява, че на 6 март изтичат деветте месеца, в който министър-председател на страната бе Николай Денков, а Мария Габриел бе вицепремиер и външен министър. На тази Габриел трябва да стане премиер на България, а Денков министър.

В началото на състава на кабинета се говореше, че Денков ще стане образователен министър, но в последно време се появи информация, че „Ники трябва да пътува“ и заради това от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) настояват Денков да заеме поста външен министър. Идея, която от ГЕРБ категорично отхвърлиха.

Именно заради това преди време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че сме „много, много далече от ротацията“, а дни по-късно каза, че такава може и да не се случи и заговори за предсрочни избори.

Междувременно се появи информация, че Габриел дори може отново да напусне България, ако след като поеме поста министър-председател й бъде отнето мястото на външен министър. 

Заради това, а може би и заради куп други неща, от ПП-ДБ изненадващо предложиха меморандум на ГЕРБ, но това допълнително разпали политическите страсти и именно заради това много депутати, че и политически експерти заговориха за предсрочни избори.

По този повод от БЛИЦ решихме да се допитаме до читателите си. Въпросът, който зададохме наскоро, бе: „Трябва ли да има у нас предсрочни парламентарни избори 2 в 1 заедно с европейските през юни?“.

Болшинството от анкетираните категорично заявиха: „Да, това е логичният и очакван край на сглобката“. На това мнение са 55.01% от читателите ни.

Други 28.17% пък заявяват, че трябва да има избори 2 в 1, но и да има референдум за въвеждането на еврото.

5.5% от читателите на БЛИЦ не искат предсрочни избори с думите, че „сегашното правителство доминирано от ПП-ДБ прави реформи“.

Изборите у нас да са след президентските в САЩ, за да се разбере накъде ще духа вятърът“ – на това мнение пък са 2.35% от анкетираните.

Едва 8.96% от читателите на БЛИЦ казват, че не гласуват о изборите не ги интересуват, защото нищо няма да се промени.

Участвайте ТУК в новата анкета на БЛИЦ, където питаме: „Как ще се отрази на джоба ни премахването на нощната тарифа на тока за домакинствата от 1 юли?“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук