"Можем да стигнем до момент, в който правителството може да бъде по-устойчиво, ако разпадането на парламентарната група на ИТН продължи. Така влиянието на Слави Трифонов ще бъде минимизирано." Това мнение изрази Георги Проданов, преподавател в Департамент "Политически науки" в Нов български университет, цитиран от БНР.

Проданов не изключва вариант за връщане на ИТН в правителството, "стига този дебат около европейското предложение по ситуацията с Македония да мине благополучно, тоест да удовлетвори исканията на г-н Трифонов – благополучно за него, не толкова благополучно за България".

Относно недоверието в коалицията преподавателят посочи, че "там нещата са на много ниско ниво".

"Свеждането на дебата до морален – вие сте "против" промяната или "за" промяната и героизирането на свалянето на Никола Минчев миналата седмица поставя нещата в друга посока – ако гласувате против правителството, вие сте лоши", коментира Георги Проданов в предаването "Преди всички".

Според Проданов предсрочни избори ще доведат отново до "силно фрагментиран парламент, без ясно доминираща сила и без ясна математика за постигане на мнозинство".

Проданов изтъкна, че ако стигнем до предсрочни избори, това би означавало по-ниска избирателна активност, "отделно поява на екзотични анти-говорещи партии.

"Много фронтове отвори сегашното правителство и липсата на забележим ефект в работата на парламента е функция именно на това. Много заявки бяха дадени, много опити бяха направени, но няма краен резултат."

"Президентът след дългия период на изборна нестабилност твърде много повярва, че той е единствената стабилна власт в страната. Това в сегашната ситуация демонстрира с желание вероятно да влезе отново в ролята на демиург на ново служебно правителство", смята Проданов.

"Неговото поведение да дава съвети на всички, да се скара по този начин с всички, показва политически амбиции. Той е разочарован от ПП, разочарован е и от Стефан Янев. Много разочарования се събират върху политическите му акуширания."