Експерти: Ако не се състави правителство, нещата отиват много на зле

Очаква ни тежка зима, според него няма време да се появи нов субект, който да промени ситуацията

Политологът Димитър Ганев коментира пред БНТ, че политиката не е математика. По думите му, няма да бъде съставен кабинет.

Ако обаче това не се случи и кабинет има, той със сигурност няма да издържи 4 години. Социологът Юрий Асланов също смята, че ако няма разбирателство между политиците, ни очакват следващи избори и държавата все повече ще се забатачва.

Той смята, че единствено Бойко Борисов е разбрал какво всъщност казват хората. Това, по думите му, е разбрал след началото на кампанията.

Ганев напомни, че ни очаква тежка зима. Според него няма време да се появи нов субект, който да промени ситуацията.

Политически ситуацията изглежда много трудна и ако слушаме внимателно заявките на основните политически сили, би трябвало да сме скептични за съставянето на кабинет, каза Ганев.

"Каквото и да се състави, ако изобщо се състави, ще е нещо различно от това, на което сме свикнали през последните 20-25 години - надпартиен кабинет без ярки политически лица, с технократски облик, подкрепен от няколко партии в парламента, възможност ад хок мнозинства.

Но всичко това при условие, че изобщо се постигне някакъв консенсус. Аз оставам скептичен", подчерта той и допълни, че при никакъв случай този парламент няма да изкара мандата си.

За него да се състави кабинет може единствено около първата политическа сила, "останалото е фикция".

Според социолога Юрий Асланов основното послание на избирателите към политиците е, че не вярват на никого от тях и очакват те да се променят.

"Партията "не подкрепям никого" и спадащата, като трайна тенденция, избирателна активност са показателни за това", подчерта той и отбеляза, че българското общество преживява феномена на обърканото масово съзнание.

По думите на Асланов единствено Бойко Борисов "е прочел правилно изборния урок", защото пръв е заговорил за диалог, консенсус, национално съгласие.

"Не мога да преценя доколко е искрен, но това е правилният прочит на урока и за компромис. Всички останали сякаш са се вкопчили в своя магарешки инат, очевидно не желаят да признаят ничия друга истина освен своята, заради което ние сме в това положение", каза още социологът.

Вероятността да тръгнем към нови избори е голяма, прогнозира той. Ако те бъдат произведени от същите политически лидери и партии със същите имена в листите, "ще довършат тенденцията, която започна миналата година, на отказ на избирателите на следват своите политически лидери".