При премиера Бойко Борисов в Министерски съвет в момента се провежда среща с производители на предпазни медицински изделия, след като стана ясно, че в България вече има потвърдени четири положителни проби на коронавирус. 

Според Борисов маските имат следната роля: "С една дума – тези маски предпазват от това, ако някой кихне, да не ни напръска. Ако заразата обаче е във въздуха, една маска няма да ни предпази", каза той.

Производител на текстил отговори на много важни въпроси, свързани с маските:

"Маските са два вида. Първите са еднократни медицински маски. Този продукт трудно можем да намерим в момента, независимо от цената", каза той.

 
"Този тип маска принципно има два класа в зависимост от частиците, които пропуска. Тази масова маска, клас едно, задържа частици, които са по-големи от 5 микрона. Вирусът, за който говорим, не е точно измерен, но се смята, че е от 1 до 3 микрона", разкри експертът.


"Ако допуснем, че вирусът се движи свободно във въздуха, не можем да го задържим с тази маска или с каквато и да е друга", обясни той.
 
"Целта й е просто да осигури защита на лицето и дихателните органи", каза експертът.
 
"Вторите са маски за индивидуална защита. Те обикновено се използват от работници. Тези маски осигуряват клас 2 защита и за случая са напълно достатъчни", заяви той.
 

"Имаме някакви количества, те са по-ефикасни", обясни производителят.
 
"Третият тип е за многократна употреба, има клапан-респиратор. Налична е за майки, деца с малки лица и за мъже с по-големи лица. От утре започваме да ги произвеждаме тези маски", каза той.
 

Борисов отново се включи в разговора: "Ние както се събираме непрекъснато, ставаме уязвими. Това е шега. Каквото за всички, това и за нас", каза той.
 
"Трябва ни водонепроницаемо облекло за коронавируса", каза Борисов.

Премиерът уточни, че утре в 14.00 продължават обсъжданията с текстилната индустрия.

„Максимално бързо да направите модела, кройките. Вече машините на всички са такива, че са компютри. Дето се вика да ви благодаря, че и вие може да го кажете, че тук не става въпрос за печалби, за спекула, а точно обратното.

Според него с обща воля ще се преодолее ситуацията.

„Да покажем, че нашата текстилна и шивашка индустрия не е само за ишлеме“, допълни още министър-председателят.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!