Експерти разкриха тайния план на ПП-ДБ, за да се докопат до властта

Следват може би най-безсмислените избори от поредицата безсмислени избори, смятат Людмил Илиев, Страхил Делийски и Нидал Алгафари

Абсолютно неудачно предложение. Искат някой да им изпълни цялата програма. Няма политическа сила, за която да е приемливо това нещо.

Това мнение изразиха в ефира на БНТ политическите анализатори - журналистът Людмил Илиев, политологът Страхил Делийски и пиарът Нидал Алгафари, по повод дадената заявка на ПП-ДБ.

"От гледна точка на обществото беше редно да обявят, че ще върнат мандата. Реално това си е предизборна кампания за тези, които се отвратиха от тях. Това можеха да го предложат в рамките на предишните парламенти", коментира Алгафари.

"Единственият интерес на обществото е държавата да работи. Важно е да има парламентарно мнозинство, за да работи правителство", смята Илиев.

"Смисълът от изборите започва да става неосезаем", посочи Делийски.

"ПП-ДБ казаха никога с ГЕРБ и ДПС, с "Възраждане" не могат, БСП се разпада. Най-логичното са изборите. ДПС със сигурност ще имат добър резултат и при нови избори, независимо какво ще се случи", смята Алгафари.

"Ако има смисъл от нови избори - те трябва да са такива, че лидерите да предложат някакъв състав на кабинет. Ако това не се случи - ще бъдат най-безсмислените избори от поредицата безсмислени избори", твърди Страхил Делийски.

"В партийната система има деградация. Това трябва да подскаже, че процесът няма да спре. Избирателната активност е катастрофално ниска. Деградацията е предизвикана от самите партии", посочи Илиев.

"Всякакъв вид промени, от които може да се промени цялата система, зависи от ВНС, не от Румен Радев. Ролята на президента не е да дирижира политическия процес. Да медиира между тези, които държат властта. Едва ли някой си е мислил, че толкова ще закъсаме, за да гледат всички към Радев", посочи Делийски. "Силата на президента зависи от слабостта на партиите. В момента президентът изглежда като много стабилна фигура", допълни Людмил Илиев.