Информацията за ресора на България - образование и култура не е вярна. Самата Еврокомисия опроверга тази таблица. Формирането на новата комисия все още е в ранна фаза. Това коментира евродепутатът Емил Радев в ефира на bTV.

„Само преди 24 часа стана ясен италианският евродепутат. Все още се правят консултации със страните-членки“, подчерта той.

Той припомни, че ресорът "Образование и култура" в следващия програмен период ще разполага с 45 млрд. евро. Но нека до оставим г-жа Фон дер Лайен да завърши процеса“, каза Радев.

„Има голяма борба за ресорите. Самата ръководителка на Еврокомисията каза, че с ресорите трябва да се върне баланса, който бе нарушен с излъчването на петте големи на основните постове“, коментира евродепутатът от ГЕРБ.

Радев обясни променената позиция на Бойко Борисов за влизането на България в Шенген. „Точно в този момент в нашата съседка Гърция има ситуация, която е опасна за националната ни сигурност. Над 70 000 мигранти има по островите, Гърция започна да ги извозва към вътрешността и натискът да отиват към Западна Европа се засили“.

Той припомни, че така или иначе в шенгенското пространство има възстановени гранични проверки.

„За България беше много важно да имаме пълен достъп до информационните системи и ние го имаме, защото това ни пази от тероризъм и организирана престъпност“, каза Радев.

Според него ЕС е склонен да даде отсрочка на Великобритания до 31 януари, за да има сделка. Той посочи. че правата на българите и другите европейци ще бъдат защитени. 

Радев посочи, че много се радва, че Кристалина Георгиева вече е единствен кандидат за МВФ, и че такива жени като нея и Мария Габриел заемат толкова важни постове в световен мащаб.