Енергийният министър: България иска промяна в механизма на договаряне на цените за купуването на руски газ

Цената на природния газ, който страната ни купува от "Газпром", да може да се предоговаря всяка година, като за първите две това да става на всеки шест месеца. Това е българската позиция по предложените от руския газов гигант отстъпки, свързани с делото за монополно положение, заведено срещу "Газпром" от Европейската комисия. Това коментира енергийният министър Николай Павлов. 

"Цената ще бъде разисквана на по-­късен етап. Сега просто се договаря рамката на така направеното предложение от страна на "Газпром"", обясни той пред БНР.

Страната ни ще настоява и за отпадане на задължението на "Булгаргаз" да плаща заявените предварително количества синьо гориво на руснаците, дори когато те не са използвани напълно, допълни министър Павлов: "Притеснителното в тяхното предложение е, че се дава достъп до българския пазар на фирми в Унгария, Словакия и Полша, а няма реципрочност. Тоест не е предвиден такъв ангажимент, с който ние да имаме възможност да продаваме на тяхна територия. Посоката на търговията е само към България. Ние към този ангажимент сме възразили и съответно искаме нашите компании и "Булгаргаз" да имат достъп до пазарите на съответните държави", посочи той.

Позициите на газовите ни компании са готови и ще бъдат изпратени в срок в Еврокомисията.