Ислямът е ключ за изхода от икономическата криза, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул по време на 12-тата международна ислямска конференция по икономика и финанси.

Според него, прекомерното финансиране води до появата на икономически модел, който се влияе само от доходите, а не отчита социалните и хуманитарните фактори.

За финансирането на големи дългосрочни инвестиции в областта на инфраструктурата трябва да се увеличи използването на продукти като сукук (ислямския еквивалент на облигациите) смята Ердоган.

Той подчерта, че властите в Турция се стремят да превърнат Истанбул в център на ислямските финанси и икономика. Президентът заяви, че в Анкара не обръщат внимание на рейтинговите агенции, които са изгубили своята обективност и авторитет.

В изказването си Ердоган засегна и ситуацията с пандемията от коронавирус.
 
Независимо от факта, че тя е свързана на първо място здравето на хората, последствията от нея засягат практически всички аспекти на човешкия живот.

"Ситуацията около COVID-19 даде възможност да се разбере горчивата истина, че само материалните блага са недостатъчни за осигуряване на социална справедливост и равенство", заяви Ердоган.