Трябваше да търсим win-win решение. Трябва да има алтернатива на двамата кандидати за поста шеф на БНБ. Така коалицията ще излезе още по-обединена. Това заяви Венко Сабрутев от Продължаваме промяната в ефира на БНТ.
 

"Направихме много опити да обединим коалицията. Кандидатурата на Андрей Гюров може да обедини управляващата коалиция. В петък имах личен разговор с Каримански. Помолих го да се видим набързо, да дискутираме. Обясних, че търсим решение за двете страни, с което коалицията да излезе още по-силна, по-обединена, а двамата кандидати да получат дори повече от това, за което са кандидатствали", каза той.

Той уточни, че "Продължаваме промяната" са предложили на Любомир Каримански да стане представител на България в Световната банка.

„Моите думи бяха: Търсим win-win решение, според мен най-правилният подход е коалицията да излезе с нов кандидат, който да обедини вота на всички народни представители. Неговият отговор беше: Трябва да говоря със Слави Трифонов и с Тошко Йорданов", обясни Сабрутев. 

Припомняме, че малко преди думите му стана ясно, че другият кандидат за шеф на БНБ Андрей Гюров се отказва от надпреварата. 

Лидерът на ИТН Слави Трифонов преди това заяви, че от партията му няма да оттеглят кандидатурата на Любомир Каримански.

"Оттеглянето на Андрей Гюров е едно държавническо мислене. Самата идея да се избере гуверньор на БНБ с гласовете на опозицията - на ГЕРБ и ДПС, е в разрез за нашите разбирания за нулева толерантност към корупцията." Това заяви още Сабрутев.

Сабрутев коментира и ситуацията с българските моряци в Украйна.

„Моряците са живи и здрави, не са в плен. Нашата държава прави всичко възможно да ги изтегли в подходящ момент. Не се стреля от кораба. На кораба са само нашите моряци“, уточни той.

По думите му руската посланичка Елеонора Митрофанова не трябва да си позволява да говори така.

„Не може да има дипломат, който си позволява да говори по този начин. Ако продължи да говори така, моето лично мнение е, че трябва да бъде обявена за персона нон грата“, каза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!