"Русия е най-значимата и пряка заплаха за сигурността на НАТО". Това се казва в декларация, приета от лидерите на страните от формата Б9, след срещата им с американския президент Джо Байдън във Варшава в сряда.

Румен Радев, както и президентите на, Полша, Румъния, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония и премиера на Чехия, осъждат "по най-категоричния начин", войната, която според тях е започната от Русия преди година.

Съвместната декларация, която е качена на сайта на полския президент гласи следното:

"Ние, държавните и правителствени ръководители на България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, се срещнахме днес, една година след като Русия започна своята непредизвикана и брутална агресивна война срещу Украйна.

Приветстваме участието на президента на САЩ и генералния секретар на НАТО в нашата среща, което служи като свидетелство за силата на трансатлантическата връзка и подчертава непоколебимия ангажимент на НАТО да защитава всеки сантиметър от територията на съюзниците", се казва в декларацията.

"Преди година Русия опустоши мира и сигурността в Европа, като се опита да подчини Украйна със сила. Действията на Кремъл доведоха до драстично влошаване на средата за сигурност в евроатлантическата зона, като също сериозно влошиха сигурността на нашите партньори", посочват лидерите на Б9.

В документа, подписан от Радев се казва, че "Русия е най-значимата и пряка заплаха за сигурността на съюзниците".

"В отговор на кървавата и агресивна война на Русия, съюзниците реагираха решително по единен и отговорен начин. За да защитят населението и територията си, съюзниците са поели ангажимент да прилагат новата базова позиция на НАТО за възпиране и отбрана и да засилят военното присъствие на съюзниците в нашите страни.

Ние осъждаме агресивната война на Русия по най-категоричния възможен начин. Броят на цивилните жертви в Украйна нараства поради безразборните ракетни удари на Русия и умишлените атаки срещу критична инфраструктура, включително използването на Черно море като стартова площадка", гласи текста на декларацията.

Там е посочено още, че "отговорните за зверствата и военните престъпления ще бъдат подведени под отговорност и осъждат "всички, включително Беларус, които активно подпомагат агресивната война на Русия срещу Украйна".

 

 

"В съответствие с Хартата на ООН и международното право, Украйна упражнява законното си право да се защитава срещу руската агресия, за да си възвърне пълния контрол над своята територия и има право да освободи окупираните територии в рамките на международно признатите си граници.

Ние ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна за тази цел, докато е необходимо. Приветстваме героизма на украинския народ и доблестта на неговата армия. Отдаваме почит на украинските военнослужещи, защитаващи своята свобода и нашите общи ценности", пише в документа.

Радев и колегите му потвърждават, че "бъдещето на Украйна е в Европа и ние подкрепяме евроатлантическите стремежи на Украйна".

"Русия сериозно сгреши, като нахлу в Украйна и подкопа международния ред, основан на правила. Ние сме по-силни и по-обединени от всякога, потвърждавайки трайната трансатлантическа връзка между нашите нации. Ще продължим да се стремим към мир, сигурност и стабилност в целия евроатлантически регион", сочи тяхната остра декларация срещу Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук