Президентът на Русия Владимир Путин е призовал украинския си колега Владимир Зеленски да спре обстрелите на населените места в Донбас от Въоръжените сили на Украйна, които водят до гибелта на мирни жители.
 

Това съобщи пресслужбата на Кремъл след телефонния разговор между лидерите, състоял се по инициатива на украинската страна, съобщават световните агенции.
 
„В хода на обсъжданията на темата за разрешаване на конфликта в Югоизточна Украйна е акцентирано върху важността да се спазва установеното на 21 юли примирие, както и отвеждането на силите и средствата от линията на разграничение.
 
Президентът на Русия е подчертал, че за деескалацията на конфликта е нужно, преди всичко, да се изключат бъдещи обстрели на украинските войски над населените места в Донбас, които водят до жертви сред мирното население“, се казва в съобщението.
 
Освен това страните са обсъдили активизацията на работата по възвръщането на задържаните лица.
 
„Беше договорено да се засили работата по връщането на задържаните“, посочват от пресслужбата на руския президент. Това е вторият телефонен разговор между лидерите на двете страни след избирането на Зеленски за президент на Украйна.
 
Първият се състоя на 11 юли, също по инициатива на украинската страна.