Няколко от членовете от Коалиция на почтените се представиха лично днес. Тя бе обявена от бившите министри Кирил Петков и Асен Василев в столичен клуб днес, съобщиха от cross.bg

Те обявиха заявка за самостоятелно явяване на изборите и преговори с други партии от НС, с които по-късно може да се направи коалиция, както и надежда да са в парламента със 121 депутата.

Не стана ясно с кои партии се преговаря или с кои отделни личности, само името на президента Росен Плевнелиев бе посочено като човек, с който се работи добре.

Иначе явните вече членове, които днес са представиха - са:

Деница Симеонова - магистър инженер, 5 г. активно е работила за развитието на предприемаческата среда в България, социален предприемач, за да може да се случва успешно бизнесът на младите хора. Има опит с британската кралска академия по инженерство, иска България с екипа да се постави на картата на иновациите на глобално ниво.

Яна Балникова - 4 месеца част от екипа на МИ, 13 г. в аутсорсинг индустрията, сферата на биотехнологиите и кръгова икономика, родом от Габрово.

Калина Константинова, живяла в Овча купел, София, завършила в САЩ, Англия, икономическо развитие.

Даниел Лорел - Комисия по прозрачност в МИ, роден в София, от Русе и Монтана е родът му, има и еврейски корени. Учил е извън България, завършил в Тел Авив компютърни науки и информатика, кариера високи технологии, Белгия, Израел, Швейцария. "След толкова години установих, че с моето семейство можем да живеем с децата си в България. Върнахме се преди 10 г. Комисията по прозрачност установи, че България е изключително крадена страна и трябва да се продължи промяна за това", смята той.

Никола Минчев - адвокат, живее в България, стана ясно, че скоро ще напусне фирмата, която работила с ББР.
Асен Василев също коментира защо с Кирил Петков са решили да се върнат в България. Посочи проблемите - Ако си оправим инфраструктурата, изчистим държавата, ще можем да се гордеем с България, каквото е и каквото ще бъде, а не само с българското минало. Това е, което искаме да направим - не може един, седем, осем, а всички ние заедно, каза той.

Кирил Петков съобщи, че нови членове не могат да се приемат през Фейсбук, тъй като групите, в които участва, са блокирани от хакерска атака.

"Всякакви истории ще чуете за нас, никой не е дал право някой да говори от наше име. Вярвайте ни, след 4 месеца показахме, че имаме смелостта да действаме срещу най-тежките интереси, имаме смелостта, отборът ще го направим", обясни той.

По области в страната са избирани членове за коалицията, завършили и в чужбина - Няма област в България, от която да не попълваме листите. Това са млади хора, които са били най-добрите в своя випуск, родом от различни места, всеки от тях е много успял, поясни още Петков.

Как ще премахнат корупцията - Кирил Петков обясни, че по времето си на министър на икономиката е установил, че повечето държавни служители на са корумпирани, във всяко учреждение има по 1-2 човека, през които минават поръчките, на тези места и няколко борда - трябва да се сложат почетени хора. За тях е сигнализирано и където са могли - вече са сменени, обясни Петков.

Относно това дали работят с Иван Гешев - не им е приятел, но Асен Василев изрази надежда, че прокуратурата ще проверява сигналите, които ще подават.

За директора на НАП Румен Спецов - той отговори: Резултатите на НАП говорят за почтеността му, а фирмата му е натрупала дългове, преди да стане неин управител.