Кои ще са новите служебни министри? Въпросът отне съня на политическите централи.

До назначаването на петия кабинет на президента остават броени часове. Очаква се Румен Радев да представи новия екип в петък, пише "Стандарт".

Две са сигурните имена в новия служебен кабинет. Премиер остава Гълъб Донев. България ще бъде представена на 4 февруари в Скопие, когато са честванията за Гоце Делчев, от вицепремиера и МВР шеф Иван Демерджиев. Това е категоричен знак, че той също запазва поста си.

Засега от "Дондуков" 2 се чува само, че промените в министерския екип ще са козметични. Във вторник почти всички министри бяха на индивидуални срещи с президента Румен Радев, но след тях никой не си позволи да каже остава или не в новото служебно правителство.

Единственият министър, за когото повече от месец се говори, че няма да запази поста си, е проф. Велислав Минеков. Голямата изненада в правителството се очаква да бъда доц. Пламен Славов. Досегашният зам.-министър на културата се спомената като титуляр на поста.

Министрите Явор Гечев, Росица Карамфилова и Николай Милков коментираха днес перспективите за участие и в следващия служебен кабинет.

"Ще видите, аз самият все още нямам информация. Имам и друга работа, в интерес на истината, имам и незавършена. Плюс това, то не е въпрос на желание само, въпрос и на възможности и на този, който в крайна сметка ще бъде поканен от президента. И ако президентът счете, че можем да работим още, сигурно всеки от колегите ще се отзове", каза Гечев пред БНР.

"В момента все още работя по приоритетите, които бяхме начертали в настоящия служебен кабинет. Оценката на нашата работа? Не зависи от мен. Аз съм начертала приоритети, да ви кажа, за много дълъг период от време, в личен аспект основно. Аз 17-18 години се развивам в сферата на околната среда и водите, така че няма как да нямам приоритети и в тази сфера", отбеляза Карамфилова.  

Външният министър Николай Милков посочи: "Вчера имах среща с президента, обясних му какво планира Министерството на външните работи, но нямаме указ, нямаме решение, което да е формално комуникирано". На въпрос би ли останал в кабинета Милков отговори: "Ако президентът прецени така, най-вероятно бих бил готов".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук