Премиерите на България Кирил Петков и на РСМ Димитър Ковачевски дават брифинг с акцентите след проведеното днес съвместно заседание на двете правителства в София.

Преди заседанието беше проведен разговор на четири очи между двамата премиери.

След съвместното правителствено заседание бяха подписани следните официални документи между двете страни:

  • Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието
  • Меморандум за разбирателство за развитието на транспорта - жп връзката София - Скопие
  • Меморандум за разбирателство за подкрепа и насърчаване на малките и средни предприятия

"Историческата група набеляза, че следващите 4 месеца ще имат поне 3 срещи. Вижда се огромната синергия и огромното предимство, ако имаме добросъседство. Целта е да имаме икономическо развитие, което и гражданите на България и тези на Северна Македония да усетят", заяви премиерът Кирил Петков след полагане на подписите.

"Това е примерът за новия подход, който ние даваме, посочи той. Всеки министър постави поне 10 реални задачи с общ секретариат между различните групи с много къси срокове за изпълнение и следващата среща е идната седмица, каза Петков и добави още "Транспортната комисия дори сподели, че Коридор номер 8 е излязъл от плановете, но го връщаме на картата, отсече той.

"Искам да благодаря на моя приятел Димитър, който даде цялата си енергия да организира работна група със своите министри", посочи Петков.

Ковачевски благодари за гостоприемството на министрите и на премиера, както и на македонските министри.

"Искам да благодаря за гостоприемството. Както каза премиерът Петков, аз съм доволен от днешните срещи. Много важно е, че министрите работиха в групи за конкретни идеи. Групата в икономическата област - за енергетика, земеделие и туризъм, вече има план на действие за следващите месеци. Същото се отнася за групата за култура и образование, където също имаме план, за съдействието между университети  и др.

Добре е, че има план всяка седмица да се срещат секторните експерти, но още по-важно е, че ще бъдат включени всички и от компании до образователни институции да видят ползите от сътрудничеството между двете страни", коментира Ковачевски. Той подчерта, че ще се забърза и работата на историческата комисия. От Министерски съвет по-късно уточниха, че в присъствието на министър-председателя Кирил Петков и на министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски бяха подписани три меморандума за сътрудничество между двете държави. Официалното подписване се състоя след проведеното пленарно заседание на двете правителства в София.

Министърът на земеделието на Република България Иван Иванов и министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Република Северна Македония Люпчо Николовски подписаха Меморандум за разбирателство между двете министерства и за сътрудничество в областта на земеделието, аграрните науки, селските райони и горското стопанство.

Документът предвижда задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в аграрната област, чрез обмен на научна и техническа информация и трансфер на експертни познания. Заложено е споделяне на добри практики, разработване и изпълнение на съвместни научноизследователски проекти и трансгранично сътрудничество в областта на селските райони. Българската страна се ангажира да споделя своя опит по отношение на прилагането на Инструмента на ЕС за предприсъединителна помощ.

План за развитието на проекта за жп връзка „София-Скопие“, оценка на инвестиционната стойност и проучване на възможностите за финансиране от Европейския съюз и международни финансови институции, са част от задачите на смесена група от български и македонски експерти. Това се предвижда в Меморандум за разбирателство за развитието на жп връзка „София-Скопие“ между Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на преговори.

Документът бе подписан от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и министъра на транспорта и комуникациите на Република Северна Македония Благой Бочварски. Железопътната връзка е от важно стратегическо и икономическо значение за гражданите и икономиките на двете държави. Чрез изграждането й ще се интегрират напълно железопътните мрежи на страните в Трансевропейската транспортна мрежа.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши подписаха Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Република България и Агенцията за насърчаване на предприемачеството, Република Северна Македония. Меморандумът ще подпомогне развитието на двустранното икономическо сътрудничество между двете страни.

Като признават стратегическото значение на развитието на малките и средните предприятия за повишаване на заетостта, икономическата и социалната стабилност, страните по меморандума се договарят да подпомагат предприятията от съответните държави и да установят и поддържат различни форми на сътрудничество. В Меморандума се предвижда ИАНМСП и Агенцията за насърчаване на предприемачеството да бъдат партньори в областта на развитието на малките и средните предприятия, като предоставят реални възможности за разширяване на бизнес контактите между предприятията от двете страни.

Поемат се задължения за обмен на бизнес-информация, свързана с търговията, възможностите за инвестиране, политиката и мерките, предприети от всяко от двете правителства за насърчаване на интернационализацията на малките и средните предприятия.

Двете страни ще си сътрудничат при организиране на промоционални прояви в услуга на малките и средните предприятия като размяна на посещения на предприемачи, организиране на участието им в бизнес форуми, конференции, семинари, търговски панаири, изложения, посещения на делегации и други.
 

Освен съвместното заседание, днес са предвидени и заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, инфраструктура и свързаност, европейско сътрудничество и върховенство на закона и култура и образование.

Ще се проведе и среща на съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователни въпроси.

По-късно следобед президентът Румен Радев ще се срещне с премиера на Р Северна Македония Димитър Ковачевски, на когото предстои среща и с председателя на Народното събрание.