ЕП си свърши работата за двойните стандарти – сега българското правителство трябва максимално бързо да транспонира директивата в националното законодателство. Това каза евродепутатът Момчил Неков, член на Европейския парламент от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите, като уточни, че топката е в ръцете на българското правителство, за да защити гражданите, предава "Фокус".

Директивата защитава и правата на производителите, обърна внимание той и припомни, че преди 6 години битката за двойните стандарти е изглеждала немислима, а до няколко седмици европейската директива ще влезе в сила. Необходим е орган, който да съблюдава дали в България навлизат храни с качество, по-ниско от това на същите продукти в Западна Европа, обърна внимание евродепутатът.

„Трябва да се възложи на определена институция – може би Комисията за защита на потребителите (КЗП) – да следи дали на пазара има продукти с двойни стандарти. Една от службите, която ще прави тези анализи, ще бъде Съвместният изследователски център, който е базиран в Белгия или това ще се прави в национални лаборатории – това предстои да бъде решено. Призовавам българските власти да проявят компетентност и максимално бързо да транспонират тази директива. Колкото по-бързо влезе в сила във всяка държава членка, толкова по-скоро компаниите няма да смеят да нарушат това законодателство“, коментира евродепутатът. При солидните предвидени глоби никоя мултинационална компания няма да се опита да наруши това законодателство, увери Момчил Неков.

Той уточни, че европейската регулация започва от двойните стандарти при храните, но в текстовете й става въпрос както за стоки, така и за услуги. След 2 години ще има ревизия на директивата и тогава има шанс действието й да бъде засилено, допълни евродепутатът. Според него следващите цели ще са за разширяване на спектъра в сфери като автомобилостроенето и други услуги с различия по оста Запад-Изток на европейската карта.