С 461 гласа „за“, 157 „против“ и 89 „въздържал се“ Европейският парламент днес даде зелена светлина за новата Еврокомисия.
Тази Комисия получава повече гласове от комисията „Юнкер“, която встъпи в длъжност с 423 гласа „за“ и 209 „против“.


Справка от вота показва, че всички български евродепутати са гласували „за“. Комисията на Фон дер Лайен получи подкрепата на трите големи партии в Европарламента -  Европейската народна партия, Прогресивният алианс на социалистите и демократите и „Обнови Европа“.

Зелените/Европейски свободен алианс обявиха, че ще се въздържат, докато колегите им от Европейска обединена левица/Северна зелена левица и „Идентичност и демокрация“ заявиха, че няма да подкрепят новата Комисия.

Така тя встъпва в длъжност от 1-ви декември.

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи по време на днешното си изслушване в Европейския парламент за промени в името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел.

„Културата и образованието са това, което свързва историята ни с нашето бъдеще. Те ни правят уникални - нашата душа, култура, разнообразие, наследство. Знам, че с Мария Габриел те са в сигурни ръце. Затова се радвам да съобщя, че нейният ресор ще бъде преименуван на комисар по иновациите, изследванията, културата, образование и младеж“, заяви пред евродепутатите в Страсбург Урсула фон дер Лайен.

Доскорошната министърка на отбраната на Германия обяви също твърда решимост за борба с климатичните промени, които са „екзистенциално“ предизвикателство. И обеща да се погрижи за осигуряването на средства за адаптирането на икономиките към по-ниско потребление на фосилни горива.

„Нямаме нито един момент за губене в борбата с климатичните промени“, подчерта тя.

„Това е екзистенциален проблем за Европа и света. Как да не е такъв, след като 85 на сто от хората, които живеят в крайна бедност, живеят в 20-те страни, които са най-уязвими от климатичните промени? Как да не е екзистенциален, след като Венеция е под вода, горите в Португалия опожарени, реколтата в Литва намалена наполовина заради сушата?

Несъмнено, това се е случвало и преди, но не и с такава честота и интензивност. И ние нямаме нито един миг за губене в борбата срещу климатичните промени“, добави тя.

Новата комисия започва мандата си без британски еврокомисар след отказа на премиера Борис Джонсън да номинира кандидатура на Обединеното кралство, мотивирайки се с извънредните избори. Три страни - Унгария, Румъния и Франция пък трябваше да представят нови кандидати, след като унгарецът Ласло Трочани и румънката Рована Плумб бяха уличени в конфликт на интереси, а французойката Силви Гулар не бе одобрена от парламентарните комисии по индустрия и вътрешен пазар след второ изслушване. 

В понеделник новият състав на Европейската комисия получи зелена светлина от Съвета на ЕС. Запознати твърдят, че новата Комисия няма да взема ключови решения по каквито и да било въпроси, докато не бъде изяснен въпросът с британския комисар, тъй като може да бъде уязвима юридически.