Фалшивият плач на олигархичните стахановци

Страхът от обявеното от Пеевски „ново начало“ роди фалшив сайт, чиито авторство Ивайло Мирчев потвърди

Държавата е без редовен кабинет от вече над 4 месеца. На прага е на втори предсрочни парламентарни избори в рамките на по-малко от година. И е във вихъра на не една, а няколко кризи – и вътрешни, и геополитическа.

На този фон с какво според вас се занимава една група народни представители и поддържащата ги агитка от журналисти и говорители на повикване – всичките станали известни с навика си да ходят пеша само, ако е по жълтите павета и при добри атмосферни условия? Полагат стахановски труд, надувайки балони под налягане.

Няма шега, нито измама. Докато цялото общество се пита кога най-сетне в държавата ще има стабилност и предвидимост, депутатите от печално известната олигархична партия „Да, България“ заляха за по-малко от 4 часа и социалните мрежи, и цялото публично пространство с жалби и вой. Но не за проблемите, тормозещи ежедневно гражданите, а за това, че МВР е спряло фалшив сайт. В крайна сметка не само сайтът, а и воят им се оказа фалшив.

За да сме честни, въпросната интернет страница може да няма каквато и да е било информационна стойност, но далеч не е случайна. Става въпрос за сайта novonachalo.com, появил се преди няколко седмици напълно анонимно в интернет пространството като отчаян опит да се осмее стартираното от председателя на ДПС Делян Пеевски прочистване на движението от дерибеи и олигарси, станали милионери на гърба на избирателите.

Въпреки изричното изискване по закон всеки сайт, претендиращ да е информационен, да има ясно указан издател и екип, в този подобни данни нямаше и продължава да няма. Не само, ами и нарочно е оставено впечатлението, че всъщност е страница на самото „Ново начало“, обявено от Пеевски.

За да не бъдат  проследени, създателите й бяха направили (досега) всичко възможно да прикрият самоличността си, като сайтът беше регистриран не в България, а през чуждестранна платформа за предоставяне на домейни (godaddy.com). Но още при стартирането му стана ясно кой точно стои зад него. Следите непогрешимо водеха към „дерибеите“ в ДПС, медийният им стратег – бившият евродепутат от БСП Петър Курумбашев и към кума му и ръководител на олигархичния кръг „Капитал“ Иво Прокопиев.

Съмнения, които покрай воя на депутатите от „Да, България“ – формацията, чиито конци се дърпат от самото й учредяване от Прокопиев, всъщност бяха потвърдени от самопризнание лично на Ивайло Мирчев. Дясната ръка на сламения лидер в оставка на партията – Христо Иванов.

МВР свали novonachalo.com – нов сайт за политическа сатира, създаден от наши активисти. От хостинг компанията съобщават, че сайтът е спрян по разпореждане на МВР (ГДБОП)  и всякакви допълнителни въпроси да се отнасят към тях.

Това е станало в 14.03 часа на 14.08.2024 г. Няма никакви обяснения какви са основанията за тази брутална политическа цензура и злоупотреба с власт. Публикациите нямат никакво отношение към националната сигурност или организираната престъпност. Главен герой в публикациите е Делян Пеевски, а сред второстепенните е все-още-министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Това е поредното доказателство на кого в действителност е МВР“, започна да рони сълзи във Фейсбук в късния следобед на сряда депутатът Ивайло Мирчев.

Докато – оказва се – колегата му и съпартиец Божидар Божанов също е полагал епистоларни усилия, но по друго направление. Творил е парламентарно питане (по-късно качено във Фейсбук страницата на „Да, България“) до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с искане за разяснения какви са били правните основания за „свалянето на сайта“ и бил ли е извършен анализ на „пропорционалността на такава мярка и не представлява ли това цензура и злоупотреба с власт“ (?!).

А към хора на двамата се включиха и всички останали оплаквачки от „мейнстрийма“ на Иво Прокопиев, които в един глас изреваха и в социалните мрежи, и от страниците на изданията, свързани с кръга „Капитал“, че МВР налагало цензура.

Абсурдното в случая е, че на фона на целия вой, се оказа, че страницата си функционира напълно нормално. Не само, а дори е била ъпгрейдната, като създателите й са анонсирали и че съвсем скоро ще бъде стартирана и опция за набиране на дарения (абсолютно незаконно предвид факта, че както вече споменахме, сайтът дори няма указан собственик и екип).

Или казано вкратце – цялата история се оказа поредната партенка, създадена от олигархичните стахановци от „Да, България“, за да вдигат пушилка и да осмислят съществуването си. И по-важното – да докажат на създателя си от кръга „Капитал“, че има за какво да ги издържа и подкрепя.

Цялата тази история всъщност щеше да е комична, ако не беше еманация на трагичния омагьосан кръг, в който се върти обществото ни през последните 10 години, откакто започнаха като гъби да никнат подобни формации като „Да, България“.

Бутикови партии, създавани не, за да обслужват интересите на гражданите, а за да играят ролята на проксита в политиката на олигарси като Прокопиев и дерибеи като Джевдет Чакъров и компания. Все хора, които обявеното от Делян Пеевски „ново начало“ изплаши до степен, че да се опитват да пробутват на хората жалки манипулации като въпросния сайт.

Който първо се опитаха да представят за страница, свързана със самия Пеевски. Да заблудят читателите, че е реална интернет страница, а не имитация, на стартираното от Пеевски „ново начало“.

А сега вече изкарват сайта платформа за „политическа сатира“. Добавката, че сайтът е „политическа сатира“ е направена вероятно вчера, след като циркът със свалането на същия сайт започна. Защото седмица по- рано такова посочване в сайта (което е задължително за подобни случаи) липсваше.

Казано просто, преди седмица целта на стахановците на „Да, България“ бе да заблуждават читателя, че фалшивият сайт е истински такъв, а днес - след като сайтът съвсем правомерно бе свален (явно за кратко) от органите на МВР, стана “политическа сатира“.

По подобие на други такива издания, които създаваха във времето, но бяха толкова неуспешни, че се налагаше да помпат интереса към тях именно с партенки като вчерашната. Покъртително, другари! И жалко...