Президентът Румен Радев приключи полета си със самолет F-16 на авиобаза „Граф Игнатиево“.


Веднага след това той връчи Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от Военновъздушните сили на САЩ в авиобазата в Авиано, Италия.

„Искам да благодаря на ВВС на САЩ и лично на ген. Кларк за поканата и възможността да полетя отново на F-16. Спомням си 2007 г. ген. Кларк, тогава капитан, беше част от екипа на „Буревесници“, аз имах щастието да ги посрещна на „Граф Игнатиево“.

След 17 години отново сме заедно.

Този полет ме връща към 2005 г. Тогава като командир на „Граф Игнатиево“ се обърнах към ВВС на САЩ с предложение една ескадрила F-16 от Авиано да се пребазира в България и да започнат най-сетне реалистични изтребителни учения. През септември 2005 тази ескадрила кацна тук“, припомни той.

По думите му, след тези дълги години на подготовка, българските летци вече по нищо не отстъпват на американските.

„Всяка тактика си има ограничения. Аз съм убеден, че с плучаването на F-16 Блок 70 тези ограничения вече ще отпаднат. Но нашите летци, които са в САЩ, получават само първоначалната подготовка. За да можем да използваме пълните възможности на този прекрасен самолет, ще трябва да продължим да сътрудничим с летците от авиобаза Авиано“, обясни той.

Радев коментира и посещението на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова:

"Аз никога не съм отказвал среща на чужд президент, посетил България, независимо по какъв повод. Вярно е, че музиката и културата са сфери, които ни сближават. България винаги е била отворена за диалог с РСМ и България.

Очакваме с този диалог да се решат отворените проблеми между нас, на основата на договора за приятелство и сътрудничество, подписаните към него протоколи и заключенията на Европейския съвет, прието с единодушието на всички държави-членки и съгласието на РСМ. За да може най-сетне да се отвори пътят на нашата съседка към пълноценна европейска интеграция".

"Ангажирането на РСМ с Коридор 8 ще бъде ясен показател за реалните европейски амбиции на РСМ за повече свързаност и сигурност. Очаквам, че изявеното желание за диалог и разбирателство от страна на президента Силяновска ще се превърне в една последователна политика на правителството на РСМ", добави той.

 

"Ние спазваме стриктно протокола. Ред е на мое официално посещение в РСМ, след което аз ще поканя... Ще разговаряме с президента и ще уточним", каза той относно това, че посещението на Силяновска все пак не е официално.

"Правителството на РСМ не е напуснало предизборната риторика. Нека се успокоят там страстите, нека се върнат към реализма. Нашите отношения оттук нататък ще продължат да се градят на основата на сключените споразумения. Това е критерият, по който ще съдим за нашите отношения. Очакваме РСМ да изпълни всички ангажименти, които е поела, и пред нас на двустранна основа и пред европейските партньори. 

По отношение на полета си той разкри:

"Изпълнихме всякакви възможно фигури от висшия пилотаж. Беше прекрасно наистина. Авиобазата в момента е в процес на мащабно обновление".