В Закона за политическите партии има изискване, с което даренията над минималната заплата трябва да се декларират. Това каза пред журналисти председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Стоянова уточни, че в Закона за политическите партии има текстове, които изискват всяко едно дарение, което се извърши, независимо дали от физическо, юридическо лице или едноличен търговец, надвишаващо една минимална заплата, да се декларира в специална декларация, с която се посочва произходът на средствата, с което лицето прави дарението.

„Тези декларации са публични. Има публичен регистър, където те се качват. Сметната палата прави проверка по тях. Когато даренията биха били по-големи от досега разрешения размер, смятам, че НАП също ще има задължение, защото тя правата си ги има, да извърши реална проверка на произхода на тези средства. Т.е. въпросното лице има ли законен източник, върху който е платило данъци, за да си позволи да дари тези средства. Това ще има ефект към изсветляване на начина, по който лицата правят дарения на своите партии“, коментира Стоянова.

Тя уточни, че по Закона за политическите партии се забранява финансирането на политическите партии от други държави.