Изненадващо преди минути кметът на Стрелча Стойно Чачов е бил освободен от поста си на градоначалник. Решението за предсрочно прекратяване на пълномощията на Чачов е взето тази вечер от Общинска избирателна комисия - Стрелча.
 

Причината за отстраняването е търговското му дружество „Българска асоциация по белот" ЕООД, от чието управление нито е излязъл, нито търговската дейност на фирмата е прекратена. Дружеството е регистрирано още по време на предходния мандат на кмета на 01.6.2015 г. Едва сега обаче се обръща внимание на бизнес начинанията на Чачов, пише trafficnews.bg.

Чачов бе избран с подкрепата на ПП АБВ за втори мандат на чело на общината с 51,25% в труден балотаж с Георги Павлов.

През пролетта тази година на кмета бяха повдигнати обвинения за това, че през 2016 г. е принудил служител на общинската администрация да подпише молба за освобождаване от заеманата от него длъжност, но без дата. Делото срещу него обаче все още не е тръгнало по същество, а при опит да бъде отстранен от поста си през тази година, съдът го върна с претекст, че изпълняването на длъжността му няма да пречи на производството. 

По настоящия казус сигналът за дружеството му за белот е подаден от бившия кмет  на Стрелча Ильо Ильов.

Въпреки че Чачов е изпратил писмено възражение, че е предприел действия за прекратяване на дейността си като управител, от ОИК-Стрелча са категорични, че проверка в Агенцията по вписванията, в частност Търговски регистър, сочат точно обратното.

Чачов разполагаше с едномесечен срок да прекрати търговската си дейност, който не е спазен и съответно по закон положението му е несъвместимо с обществения пост. 

Чачов може да обжалва решението пред Административен съд Пазарджик.