Пълното премахване на проверките по сухопътните граници на България и Румъния ще бъде мощен символ за жизнеността и адаптивността на Шенген.

Това казва председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в писмо до лидерите на страните от ЕС в навечерието на срещата на върха в края на тази седмица.

Фон дер Лайен призовава европейските лидери да продължат с финалните стъпки за пълноправното приемане на двете страни в Шенген.

План за миграцията

Фон дер Лайен представя план за справянето с нелегалната миграция, борба с нелегалния трафик на хора и използването на миграцията като хибридна заплаха. ЕК ще предложи нов регламент, който да насърчава експулсирането на нелегални мигранти.

Брюксел ще продължи да работи и с държавите, от които идват мигрантите, за да спре незаконните заминавания и увеличи възможностите за законна миграция в общността, съобщава БНТ.

Преди броени дни Австрия отново отказа пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген.

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер заяви преди среща с колегите си от ЕС, че все още не е настъпил моментът за пълното приемане на двете страни в Шенгенското пространство, но има причини за предпазлив оптимизъм.

В същото време Настоящият еврокомисар по вътрешните работи - шведката Илва Йохансон, още веднъж изрази желание да съдейства за премахването на вътрешния граничен контрол с Румъния и България преди края на мандата си.