Премиерът Кирил Петков е домакин на посещението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в София, която пристигна в Министерския съвет. Фон дер Лайен ще връчи на Петков финализирания национален План за възстановяване и устойчивост, съобщават от Министерски съвет на фейсбук страницата си и публикуваха две снимки на Премиера и председателя на УК.

С резултатите, които ще се постигнат, ще се даде значителен тласък на икономиката ни като тя ще стане по-зелена, още по-дигитална и устойчива, и ще осигури по-добър живот за българските граждани.




По-късно двамата дадоха съвместен брифинг.

Кирил Петков отбеляза, че този план дава наистина дава възможността да се трансформираме.
 



"Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система, да използваме нашите минерални води за производство на енергия, да реформираме върховенството на закона с контролирането на главния прокурор, с назначаването на съдия и после връщането му като редови съдия, да реформираме антикорупционната комисия и тя да започне да работи, да инвестираме в българските железници – 62 нови влака и градски.", отбеляза Петков.
 

"Нови инвестиции в изследвания и иновации, да инвестираме в икономическа трансформация“, изтъкна още Петков.

След това беше дадена думата на Урсула фон дер Лайен. Тя заяви, че е изключително важно, че в плана са включени иновативни стъпки и нови технологии. 


"Днес ЕК ще даде зелена светлина на българския План за възстановяване и развитие", заяви още тя.


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ