„Аз съм „за” парламент, правителство, президентство – по общите национални въпроси да има разбирателство. Как е правилно според мен да се подходи, защото всички казват, че не може да се направи правителство, не искаме да се ангажираме, ама да не се ходи на избори. Тази победа ни даде 11% разлика, но един депутат по-малко. И сега Бойко да се оправя. Това заяви лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. 

„Обръщам се към всички лидери на партии – ултимативното говорене, биенето в гърди, сърдитите, дезертиралите, не е време, защото виждате, че светът е във война и пред голяма война. Времето е за мъдри мъже и жени. Разбира се, не бих пропуснал, защото говорят за умните и красивите, нашето е по-умно и по-красиво. И Деница ги би, и Теменужка ги би. Битката ми с Асен Василев е показателна”, отбеляза той. 

„Ще излъча преговорен екип и се обръщам към всички колеги. Това ще бъдат Теменужка, Рая и Деница. От понеделник ще се свържем и ще поканим лидерите на всички партии и ако може да се сложат на една плоскост и да се работи едновременно, поради изострените отношения на лидерите, мисля че би било работещо. Президентът е прав за черния пиар. Гледахме се от билбордове. Денков, Борисов, Делян и народът отговори.

Сега може да пишат – първи, втори, трети. Отговор на този въпрос даде народът. Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ.

Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да успокоим възможностите за преговори. Ако има отговорни държавници, които да не стоят отстрани и да се подхилкват, защото преди няколко месеца ви казах че коалиция с ДПС няма да направим, колегите не бяха почтени, защото през тези 9 месеца колегите работеха с ДПС.

Борисов насмете тези партии и отсече: Време е за...

По всички важни теми си слагахме подписите – Бойко Борисов. Кирил Петков, Делян Пеевски и Христо Иванов. Внасяхме в парламента с подписите си, с имената си.

Всички сме се възползвали един от друг, за да работи парламентът. Аз нямам нито един разговор и нито една среща с Делян Пеевски след разпускането на парламента. Единственият шанс да има правителство е всеки да надмогне егото си. Премиер, външен министър, отбрана - това дават резултатите и ако може с отговорните политици да влезем в диалог и да се намерят най-добри експерти, в първия мандат единствено възможен, да се състави правителство. Не се ли състави, експериментът с втория, петия, третия, няма да се повтаря повече.

Всички трябва да знаят, че диалогът, експертите, са в първи мандат. Ако това не се случи - септември избори. Всички говорят колко е пагубно и лошо. Хората имат нужда от правителство. Ние сме на вратата на сухопътен Шенген за еврозоната, защото съм водил този разговор", посочи Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ заяви, че премиерът, външният министър и отбраната трябва да бъдат на ГЕРБ и това е условие. 

"Ходят по селата и гората, защото още не могат да осъзнаят, че заради един министър няма правителство тяхно сега. Трябва да се водят преговори, защото светът е разделен", обясни той. 

Борисов заяви, че има рядък шанс за правителство и припомни, че много милиарди от Европа са загубени в последните 9 месеца.

"Нека понесат това, което ние понесохме. Това беше единствения начин да има правителство, а сега единственият начин да има правителство е този. Друг няма", отсече той. 

Лидерът на ГЕРБ разкри, че има предвид конкретен човек за председател на парламента, но още няма да го обявява. 

"Не може да ме изненада нищо вече в българската политика. Има озадачаващи неща, вълни и след това падения. И то огромни вълни и огромни падения. Помните, че само преди 6-7 месеца г-жа Ваня Григорова щеше да стане, ако не бяха ала-бала нещата, кмет на София, а сега не мина 2%.

Петък е еврото по футбол. Ще има милиарди зрители на първия мач. Сряда, четвъртък ще се гледат наполовина, ще втръснат. След 11 избора, това състезание омръзна и затова е ниска избирателната активност. Идват нови играчи, явяват се, излизат на сцената и приключват. Не трябва да втръсваме на хората. Тези, които управляват, трябва да управляват, да си понасят пасивите. Ставал съм три пъти премиер с видим резултат", припомни Борисов.