ГЕРБ стана първа политическа сила на изборите на 9 юни. Партията на Борисов победи с 24,70%, а втори финишираха ДПС със 17,07%.  

След няколко дни мълчание, най-накрая ГЕРБ отговаря на важните въпроси около съставянето на ново правителство и връчването на първи проучвателен мандат. 

Може би датата, която са избрали не е случайна, тъй като днес, 13 юни, лидерът на най-голямата партия у нас Бойко Борисов отбелязва своя рожден ден. 

„За нас тази победа беше важна. Искам да напомня, защото на моменти се забравя или има опити да бъде внушено нещо, първият е първи дори с 1% разлика. В това състезание си има ред. Няма да показвам карта на страната”, това заяви Томислав Дончев.

Моля ви да обърнете внимание и на изборната география. За нас от особено значение е връщането на подкрепата в градове – Варна, Видин, Пазарджик, Благоевград, Шумен, Русе”, обясни той.

„Добрите ни резултати се дължали на това, че имаме присъствие в местната власт. Очевидно е, че можем да получаваме добри резултати и когато нямаме присъствие в местната власт.

Подобен анализ можем да направим и за София, където печелим в 9 района”, сподели още Дончев.

Впечатляващ е челният сблъсък на Георг Георгиев и Кирил Петков в Перник, където Георгиев има повече преференции от г-н Петков. 174 общини печели ГЕРБ-СДС, 77 –ДПС, 8 – БСП, „Възраждане” – 4, ПП – 3.

Тук имаме добър повод за анализ, защото ако броим резултатите в София за победа, то другите две общини категорично се оформят като центрове на либералната общност”, завърши той.

Думата взе и Бойко Борисов и заяви следното:

„Сега сме с над 11%. Виждате разпределението в общините. И ние си задаваме въпроса ще има или няма да има правителство.

Много са ми интересни по-малките партии, които бързат да кажат, че няма да участват в правителство, а трябва да има. Казват, че са паднали, но ще поведат народа към революция.

Има два варианта и за да се включат в общия хор срещу социолозите, аз само бих молил последния месец да няма проучвания. Това ни изигра много лоша шега.

Какво ще правим? Не е време за самохвалство.

Отнасям се с уважение към казаното от президента Радев, но той също участва в управлението на тази държава.

С неговата благословия Стефан Янев, ПП, Кирил, Асен и Денков направиха партии и участват. Ние знаем, видяхме и си спомняме министрите, които излъчваше. Сега не могат да се преборят за Рашков в Перник”, отбеляза той.  

„Аз съм „за” парламент, правителство, президентство – по общите национални въпроси да има разбирателство.

Как е правилно според мен да се подходи, защото всички казват, че не може да се направи правителство, не искаме да се ангажираме, ама да не се ходи на избори. Тази победа ни даде 11% разлика, но един депутат по-малко. И сега Бойко да се оправя.

Обръщам се към всички лидери на партии – ултимативното говорене, биенето в гърди, сърдитите, дезертиралите, не е време, защото виждате, че светът е във война и пред голяма война.

Времето е за мъдри мъже и жени. Разбира се, не бих пропуснал, защото говорят за умните и красивите, нашето е по-умно и по-красиво.

И Деница ги би, и Теменужка ги би. Битката ми с Асен Василев е показателна”, каза Борисов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!