„Вчера, говорейки си с г-н Борисов за днешната среща, той ми каза: „Ние с теб можем да си говорим за всичко. Но ти ще видиш тези хора каква сила са, но и каква отговорност“. Благодаря ви, г-н Борисов, че сте лидер на партията на силата и отговорността за България! Това заяви вицепремиерът Мария Габриел по време на Националното заседание на ГЕРБ.

„Благодаря за доверието и подкрепата, г-н Борисов. Знам, че съм в ГЕРБ от 2008 г. и знам защо. Защото се уча всеки ден. Уча се на това как, отстоявайки партийния интерес, да бдиш над националния“, добави тя.

"ГЕРБ спечели изборите, но подаде ръка, за да се сложи край на безвремието на служебните правителства. ГЕРБ отстъпи мандата в името на националния интерес", припомни тя и избори постигнатото през последните 9 месеца. 

"Какво не се случи? ГЕРБ - победител на изборите, с най-много гласове в НС, най-голямата и най-силната партия, няма усещането за равнопоставеност в правителството, във вземането на решения и носенето на отговорност за свършеното и несвършеното.

Няма как да се съгласим всичко добро, което е направено, да се приписва като заслуга на ПП-ДБ. А всичко несвършено или недобро автоматично да бъде асоциирано с ГЕРБ. Фактите говорят друго. И ние искаме да говорим с факти, с ясни принципи и с ясни цели и отговорности", категорична беше тя. 

По думите ѝ, България има нужда от стабилно правителство, което е невъзможно без участието на ГЕРБ-СДС.

"Искаме да има ясен механизъм за съгласуване на управленските решения. Отговорност при вземане и изпълнение на тези решения. Периодичният преглед на политиките и персоналната отговорност на министрите минават на преден план", обясни тя. 

Габриел припомни, че в регулаторите има 25 позиции, които се определят с 2/3 от гласовете в Народното събрание. 

"Искам да благодаря на ПГ на ДПС за това, че от самото начало, когато са се вземали тежки и важни решения за България, сме имали тяхната подкрепа. Със сигурност ние имаме свой облик, свои принципи. Със сигурност искаме да отстояваме своите ценности", подчерта вицепремиерът. 

Тя се обърна към делегатите на ГЕРБ: "Само заедно сега можем и трябва да решим как да продължим. Ако ще има България стабилно правителство, то думата на партията ще тежи. Ако ще се вземат решения, то те трябва да отразяват и нашите искания и грижа за хората. И това правителство ще има за основа принципите на демокрацията, Конституцията и върховенството на закона.

Ще съществуват и прилагат при решенията прозрачност, публичност и ще е ясна отговорността. Това искахме преди 9 месеца, сега искаме и сега", категорична беше Габриел. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук